Oldal kiválasztása

A Zadar név eredete:

A város elnevezése ősi indoeurópai nyelvre vezethető vissza, melyben az ieudh szó háborgás, vagy hullámzást jelent. Ebből fejlődött a görög (Iader), majd ezt a rómaiak is átvették és a latin nyelvben (Iader) alakká avanzsálódott innen került az olaszba Zara alakban. A magyar nyelv az olasz alakot vette át, míg a horvátok a latinból (Iader) kölcsönözték és nyelvükben Zadar névvé alakult.


A címer története:

A város címerében egy fekete lovon ülő aranypáncélos. sisak nélküli lovagot láthatunk. A vitéz sötét árnyalatú haját, egy, a szentekre jellemző glória viszi körül, jobb kezében egy lándzsát tart. Páncélján egy piros kereszt ékeskedik. Az alak minden bizonnyal mozgásban van, hiszen nemcsak a lovat ábrázolják ugrás közben, de a kék palást is erre utal. A címerben található trikolór megegyezik a horvát címerével. Kékkel a tengert láthatjuk a háttérben, középen, fehér színnel a várat és vörössel az égboltot jeleníti meg a címer.

A város rövid történeti áttekintése:
A terület nagymúltra tekint vissza, hiszen már a kőkorból is találtak leleteket, amik alátámasztják a város kialakulásának gyökereit. I. e. 9. századra tehető a megépülése és minden bizonnyal az indoeurópai nyelven beszélő illír népcsoporthoz köthető a város alapjainak lefektetése. Ekkor Liburnak hívták és földrajzi adottságaiból kifolyólag tengeri kereskedésből tartotta fenn magát.

A települést rómaiakon keresztül görög telepesekig többen is uralták. Az 5. században több barbár támadás is érte, így került a keleti gótok uralma alá. Ebben az időben a település teljesen elszegényedett és állapota addig romlott, hogy végül csak egy romhalmaz maradt a földrajzilag nagyszerű elhelyezkedésű településből. A későbbiekben mondhatni, hogy Velence és a magyarok egymást váltották, a fennhatóságot illetve.
A város történelmi színessége sok emberáldozatot követelt, hiszen Zadar szinte semmilyen háborút nem úszhatott meg érintetlenül stratégiai helyzetéből adódóan.
A város egyszerre több igényt elégíthet ki. Ez azt jelenti, hogy nagyszerű választás lehet olyan családoknak, akik nem feltétlenül ugyanazt értik a nyaralás fogalma alatt. Jól tudjuk, hogy vannak, akik vízparton képzelik el a pihenést és olyanok is akadnak, akik jobban szeretnek árnyékban maradni, ugyanakkor kíváncsiak lennének a város történelmi dolgaira. Azt mondhatjuk, hogy ez egy multifunkciós nyaralóhely, ugyanis jól ötvözi az elvárásokat.

 

Zadar megközelítése: A város éppen azért olyan népszerű a magyarok körében, mert kifejezetten könnyen megközelíthető és valljuk be, ez az egyik legfontosabb szempont. Ha a Letenyénél kilépünk az országból és ráhajtunk a horvát A4-es autópályára, majd Zágrábrtól az A1-es autópályán továbbhaladunk, addig, amíg el nem érjük a célunkat, Zadar városát!

Az igényeink különbözőek lehetnek, ugyanakkor egyre nehezebb különbséget tenni egy apartman és egy hotel között. Mi úgy döntöttünk, hogy elétek tárjuk a részleteket és hagyjuk, hogy magatok győződjetek meg erről.
A továbbiakban egy kisebb család lehetőségeit vizsgáljuk meg. Mennyire jó döntés vajon ez a nyaralóhely? Mi július hónap közepét választottuk és 1 hetet állítottunk be, hiszen ez a csúcsidő.

Apartmanok:

Apartmanok: Az árak 130-140 ezer forinttól indulnak, ha egy négy tagú családdal számolunk. Itt nincsen ellátás, erről magunknak kell gondoskodnunk, de azt gondoljuk, ez annyira nem jelenthet nagy kihívást, hiszen általában jól felszerelt apartmanokról beszélünk. 412 ezer Ft-s volt a legmagasabb ajánlat apartmanokat illetően, bár érdekes, hogy sokkal jobban felszerelt és modernebb házak is vannak 300 ezer Ft környékén, tehát ez a 412 ezer Ft kicsit talán elrugaszkodott lehet.


Hotelek:

Ha hotelekben gondolkozunk, nyilván kicsit jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. Ugyanezekkel a paraméterekkel, (tehát 2 felnőtt 2 gyerek) Mi 490 ezer Ft-s és 890 ezer Ft-s hoteleket is találtunk, viszont ezek félpanzíóval igényelhetőek, tehát a reggelin és a vacsorán már nem kell törnünk a fejünket. A hotelek kiválasztásánál nagyon körültekintőeknek kell lennünk, ugyanis csak 2013 óta tagja az EU-nak ezért teljesen más a csillagok szerinti besorolása, mint az EU más országaiban. Ne legyünk restek megnézni a szolgáltatásokat és egyáltalán a biztosított körülményeket. Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani, (apartman és hotel tekintetében egyaránt) hogy milyen messze van a tengerpart. Az ár nagyon fontos részét képezi ez az adottság is, és ez sokszor túlzottan elviszi az árakat, tehát érdemes átgondolnunk, hogy tényleg annyira fontos e a tengerre néző erkély, főleg akkor, ha mellette a körülmények és a szolgáltatás minősége nem üti meg azokét, amik nem közvetlenül a parton találhatóak.