Oldal kiválasztása

1. Miért a tenger? A víz és a tengerpart jótékony hatásairól kötelező tudnivalók.
2. Miért Horvátország az egyik legnépszerűbb nyaralóhely?
3. Horvátország megközelíthetősége Magyarországról.
4. Néhány kihagyhatatlan látnivaló Horvátországban.
5. Lopar szálláskörképe.

A víz és a tengerpart jótékony hatásai

Nyilván mindenki tapasztalta már, hogy maga a víz jó hatással van ránk. Ezt a részét nem kell túltárgyalni, hiszen tudjuk, hogy a víz alapfeltétele az életünknek. Víz közelben, vagy vízben lenni jó, szomjúságra vizet inni felüdít, és még sokáig lehetne sorolni, hogy mennyire összefonódva élünk a vízzel. Most arra szeretnénk fókuszálni, hogy a tengervíz milyen kedvező élettani hatásokat gyakorol az emberi szervezetre.

Összetétele: A tengervíz sótartalmát illetően változó lehet, de általában 3% és 35% között mozog. A són kívül rengeteg hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, melyeket sokszor táplálék kiegészítőként szedünk, és fizetünk érte. Ilyen például a kalcium, a magnézium, többféle vitamin, fehérjék és szerves anyagok. Ezek az anyagok bőrünkön át bejutnak a szervezetbe. A tenger sós vize jó hatással van az ember bőrére, és ha idevesszük még a vízben történő mozgást, a napsütés D vitamin tartalmát, akkor kirajzolódik, hogy a tengerpart kimondottan egészséges! Az asztmában szenvedő embereknek is célszerű tengerparti üdülést tervezni, hiszen hörgőikre jó hatással lehet a sós vízből következő sós levegő. 

Fertőtlenít és méregtelenít: Köztudott, hogy a só fertőtlenít is. Ez fürdőzések során külső és belső hatással is érvényesül. Mivel fokozza az anyagcserét és tágítja az ereket, egyfajta méregtelenítő szerepe is van, valamint az emésztésre is jótékonyan hat. Pattanásos bőrre tökéletes kezelés a tengervizes fürdő, hiszen a méreganyagokat kimossa és fertőtlenít, emiatt kiváló gyulladáscsökkentő, vagyis a pattanások elleni harc fontos fegyvere lehet. A sós víz hámlasztó hatással is bír, így kifejezetten ajánlott a száraz bőrűeknek is. 

Regenerál: A tengervízből a szervezetünkbe bekerülő ásványi anyagok, nyomelemek hatására belső rendszerünk is regenerálódik. Bőrünk fellélegzik, az öregedés folyamata lassulhat, hiszen a só konzervál. Mindezek mellett visszaállíthatja a bőr természetes pH-értékét.

Fájdalomcsillapító hatású: A tengervizet ajánlják migrén és bőrbetegségek kezelésére is és ezeken felül még fájdalomcsillapító hatással is bír. Asztmás betegek gyakran keresik fel például az erdélyi sóbányákat, azonban egyre többször fordul elő, hogy vagy kiegészítésként, vagy attól függetlenül, de a tengerpartokon is élvezik a só jótékony hatását. 

tenger víz

Miért népszerű nyaralóhely Horvátroszág?

Sajnos vitán felülálló tény, hogy Magyarországon nincs tenger, maximum a Balatonnal vígasztalódhatunk. A legközelebbi tengerpartot Horvátországban találjuk, de sokan biztos, hogy nemcsak emiatt választják, hiszen például Splitbe jóval hosszabb az út, mint Fiumeba, mégis sokan esküsznek rá. Horvátország könnyen megközelíthető és egy átlag magyar keresettel kalkulálva abszolút vállalható anyagi vonzatai vannak egy üdülésnek. Horvátország a Balatonnal egy árban van az utóbbi években – a többi tengerparthoz képest kifejezetten olcsó. 

Horvátország megközelíthetősége Magyarországról

Horvátország könnyen megközelíthető, Magyarországról, különösképpen, ha Letenyénél lépjük át az ország határait és rátérünk az A4-es autópályára. Jó úti cél lehet ez az ország, azoknak a szerelmespároknak, vagy családoknak, akik nem feltétlenül szeretnének messzire utazni, vagy rövid szabadságuk miatt csak néhány napos nyaralást terveznek.

Kihagyhatatlan látnivalók Horvátországban

Opatija: A város, csakúgy, mint a legtöbb horvát város, a Monarchia idején kezdett fejlődni, így mai arculata is ennek megfelelő. A város érdekessége, hogy a magyar arisztokrácia körében kifejezetten divatos volt itt nyaralóhelyet fenntartani. I. Ferenc József király is előszeretettel látogatta ezt az üdülőhelyet. A város további magyar vonatkozása, hogy két híres magyar ember is élete utolsó éveinek színhelyéül választotta. Így tett többek között Magyarország egykori miniszterelnöke, Gróf Szapáry Gyula és Budapest első polgármestere, Kamermayer Károly is.

Selce: Selce nagyon különleges város, mely egykor kikötővárosként funkcionált. Ebből fakadóan az egyik elsőszámú látnivaló a lélegzetelálító sétánya. Az öblöt egy elég meredek, kővel végigrakott sétány jellemzi. A sétányon végigsorakoznak a különböző kereskedelmi jellegű épületek. Valamikor itt töltötték fel szállítmányukat a kikötött hajók. Napjainkban ezek az épületek étteremként és szállodaként üzemelnek. Fontos látnivaló lehet például az 1888-ban épült Szent Katalin plébániatemplom.

Trogir: A város történelmi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. IV. Béla, magyar király a tatárjárás idején Trau várába menekült családjával karöltve. A legenda úgy szól, hogy itt tette híres fogadalmát miszerint, ha túlélik a tatárok ostromát, akkor születendő leányát, Margitot Isten szolgálatába állítja. A fogadalmát teljesítette IV. Béla, ugyanis Margitot a domonkosrendiek oltalmára bízta. Ha tehetjük, látogassunk el a Szent Lőrinc katedrálisba is, ahol Béla király koronázópalástjának egyik darabját őrzik. IV. Béla két lányát egyébként a Splitben található dómban temették el.

Plitvicei- tavak: A Plitvicei tavakat több tó együttese alkotja és Európa egyik legszebb természeti látványosságának tekinthető. Vize tiszta, átlátszó és hideg, ugyanis egy völgyben nyúlik el. A Plitvicei- tavak 1979-ben lett az UNESCO világörökségi listáján is fellelhető. A látogatást online regisztráció kell, hogy megelőzze és különösen figyelni kell a tisztaságra és fegyelmezettségre. A Pliticei- tavak egyébként szintén közel esik a Magyarországhoz, hiszen Zágráb és az Adriai- tenger partjai között található.

split

Lopar, a magyarok kedvenc szálláshelye

A hirdetett szállások mindegyike gyönyörű és magas színvonalú! Ez nem reklámszöveg, hiszen mindenkinek más igényei és elképzelései vannak a nyaralásáról, de Lopar félszigetén nem nagyon találni lepukkant nyaralókat. Ettől függetlenül igen széles intervallumban mozoghatunk az árak tekintetében, ennek köszönhetően remélhetőleg mindenki talál a saját pénztárcájának megfelelő szálláshelyet.

A szállásokat 2+2 fő/7 éj-re levetítve átlagoltuk. Az árak változóak attól függően, hogy mennyire van közel a tengerparthoz és mekkora luxus az általunk elvárt – szemmel láthatóan tényleg mindegyik szállás nagyon magas színvonalú, nem csak reklám a minden igényt kielégítő szűrési opció. 190 ezer forinttól 650 ezer forintig mozog a skála. Ezek az árak mind főszezonban értendőek, szezonon kívül körülbelül 10-15%-kal garantáltan olcsóbb minden szállás. 

lopar szállás