Oldal kiválasztása

Miért kitűnő választás a nyaralni vágyóknak Horvátország? Miben lesz részed az országban? Különleges szálláshelyet keresel, de még nincs konkrét elképzelésed? Látnivalók után kutatsz Horvátországban, amik nem a helyi bazár-strand-étterem útvonalat írják le? A cikkben minden fontos információt összeszedtünk egy szuper horvátországi nyaraláshoz!

A legközelebbi tengerpartot Horvátországban találjuk, de sokan biztos, hogy nemcsak emiatt választják. Például Splitbe jóval hosszabb az út, mint Fiumeba, mégis sokan esküsznek rá. Horvátország könnyen megközelíthető és egy átlag magyar keresettel kalkulálva is abszolút vállalható anyagi vonzatai vannak egy üdülésnek. Konrétan a Balatonon már drágább egy hét, mint Horvátország egyes területein!

Ráadásul a nyaralás színhelyének kijelölése évről évre nagy dilemmát tud jelent mindenkinek, hiába van meg a tengerpart és a konkrét ország gondolata is. Minden életszakaszban más és más szempontokat kell figyelembe venni egy nyaralás megtervezésekor. Könnyebb dolgunk van addig, amíg egyedül, vagy párunkkal ketten kell döntenünk az üdülésről, viszont családdal már sokkal nehezebb. Ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lennünk és új szempontokat is figyelembe kell vennünk.

Nyaralás szervezése előtti tippek

A nyaralási színhely kiválasztásakor (főleg családnál) teendőink közötti első helyen szerepel, hogy meggyőződjünk a nyaralóhely biztonságosságáról. Ezután, el kell gondolkoznunk azon is, hogy miként tudjuk megközelíteni a kiszemelt üdülőhelyet. Tömegközlekedéssel megközelíthető? Egyáltalán milyen az odavezető út, vagy terep?

Aztán, ha már ott vagyunk, milyen látványosságokat szeretnénk megnézni? Nyilván nem érdemes 200 kilométert utazni minden nap, ha már megérkeztünk egy üdülőhelyre.

Homokos, vagy aprókavicsos tengerpartot keresünk egyébként a szállás közelében?
Milyen igényünk van a szállás komfortját illetően? Egyértelmű a szállás felszereltsége? Ngyon kellemetlen, ha alapfelszereltségként számítunk mindennapi dolgokra (például vízforraló) és, amikor keressük, akkor kiderül, hogy nincs is benne a felszereltségbe.

nyaralás előtti tippek

Vannak olyanok, akik a szabad ég alatt is elaludnának esténként, csak a strand közelben legyen. EVelük két csoport különíthető el. Az egyik csoportba azok a nyaralók tartoznak, akik a minél kisebb büdzsé miatt szeretnék minimalizálni a szállásra elköltött pénzt. A másik csoport táborát pedig azok a nyaralók alkotják, akiknek tényleg nincsenek magasabb igényeik. Sőt minél egyszerűbben felszerelt a szállás ők annál jobban érzik benne magukat. Aztán vannak olyanok is, akik inkább kevesebb időre utaznak, de akkor a szálláshely minőségét maximalizálják. Itt már nagyon fontos lehet a szállás maximális felszereltsége. És végül, természetesen olyanok is vannak, akik minden élményt maximalizálni szeretnének. Most nekik ajánlunk egy nem mindennapi lehetőséget, amire biztosan szívesebben költene bárki, mint egy prémium hotelra!

Szállás körkép

Néhány éve kimondottan divatos lett tengerparti világítótornyokban szállásokat kialakítani. Sőt, vannak olyan helyiek, akik ténylegesen ott is élnek. Ha valaki mégis először hall róla, akkor kicsit furcsa lehet, de nagy előnye a dolognak, hogy a világítótornyok általában tökéletesen fel vannak szerelve. Egy hagyományos tengerparti üdülő szintjét biztosan tudják hozni, ugyanakkor nyilván az benne a különleges, hogy egyáltalán nem hagyományos az élmény. Akár családdal, akár kettesben, ha nem a megszokott apartman élményt keresitek, ez a tökéletes választás! Egyébként annak, aki szereti a tengert, de nem érzi jól magát a zsibongó tengerparton eleve nagyszerű választás lehet mindenféle extrém vágyak kielégítése nélkül is. Ha természet közelibb élményt szeretnél vagy nagyon szeretsz horgászni, szintén neked való a világítótorony szállás. 

A horvátországi szállások anyagi vonzatait illetően, aranyszabály, hogy a kinézett hely mellett mindig legyen egy tartalék terv is, Egyébként mint általában minden apartmanban, úgy ezeknél a szállásoknál is fix bérleti díj/éjszaka kell fizetni, tehát teljesen mindegy, hogy ketten, vagy hatan lakják.

Az árak között tényleg óriási eltérés van, ennek megfelelően előszezonban 730 euróért már vehetünk ki szállást, viszont főszerzonban ugyanez a szálláshely már majdnem 1100 euróért vehető ki. Világítótoronyban drágábban szállhatunk meg, ugyanis július elejétől, majdnem augusztus végéig 4550 euróért bérelhető hetente. Télidőben 1750 eurónál tovább nem esik az ára.

szállások

Látnivalók

Trogir

A város történelmi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. IV. Béla, magyar király a tatárjárás idején Trau várába menekült családjával karöltve. A legenda úgy szól, hogy itt tette híres fogadalmát, ha túlélik a tatárok ostromát, akkor születendő leányát, Margitot Isten szolgálatába állítja. A fogadalmát teljesítette IV. Béla, ugyanis Margitot a domonkosrendiek oltalmára bízta. Ha tehetjük, látogassunk el a Szent Lőrinc katedrálisba is, ahol Béla király koronázópalástjának egyik darabját őrzik. IV. Béla két lányát egyébként a Splitben található dómban temették el.

Pula

Az Isztriai-félsziget déli részén található Pula városa. Kifejezetten népszerű a turisták körében. Magyar vonatkozását illetően talán érdemes lehet megjegyezni, hogy Pulában, a Szent Ferenc templom falai között találjuk Salamon magyar király sírját. Vannak olyan források is melyek azt mondják, hogy bár itt van a sírköve elhelyezve, testét Belgrád falainál temették el. Egyébként itt született Horthy Miklós kormányzónk fia is.

Fiume

Fiume Horvátország harmadik legnagyobb városa Zágráb és Split után. Bár kevesen tudják, de egy rövid ideig Magyarország részét képezte és még szabad állammá alakulásakor is hivatalos nyelv volt a magyar. A város jelenleg is szemet gyönyörködtető patinás épületekből álló arculata az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki. A város fő iparága a hajógyártás. 2020-ban Fiume Európa kulturális fővárosa. Az Isztriai-félszigettől keletre, közvetlenül az Adriai-tenger partján fekszik, itt az  öböl átlagos mélysége kb. 60 méter. Az olasz Fiume és a horvát Rijeka szó egyaránt folyót jelent, mivel itt torkollik a tengerbe a Recsina folyó, amelyet lakói olaszul Fiumara néven (időnként megáradó hegyi patak) is neveztek. 

Krk város

A városról először Homérosz tett említést Koureto című versében. Tengerpartjának hossza majdnem 200 km. 68 településével elmondható, hogy Kirk Horvátország legnépesebb szigete. A szárazföldtől a Vinodoli-csatorna és a Velebiti-csatorna választja el. A sziget közel esik Fiume városához, és a legközelebbi sziget Magyarországhoz.

látnivalók