Oldal kiválasztása

Már azon gondolkodsz, hogy hova kellene menni nyaralni? Nagyon jól teszed! A legjobb apartmanok nagyon hamar elkelnek. Ha szeretnél egy csodálatos Vir szigeti apartmanban tölteni pár csodálatos napot, válassz a mi szálláshelyeink közül!

A Vir sziget egy meglehetősen pici sziget Horvátország többi szigetéhez képest, azonban annál népszerűbb a turisták számára. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, így autóval is könnyen megközelíthető, Budapesttől csupán 680 km2-re található. Ezt a hidat a helyiek az „Élet Hídjának” is nevezik, mivel Vir lakossága a 20. században hanyatlásnak indult, mivel nem volt közvetlen kapcsolata a szárazfölddel. Azonban 1974-ben elkezdték építeni a hidat, amit 374 m teljes hosszában át is adtak 1976-ban. Ez a híd, megmentette a szigetet a teljes elnéptelenedéstől, ezért a helyiek nagyon hálásak érte. Illetve turisztikai szempontból sem utolsó, mivel a hídról letekintve festői panoráma vetül elénk.

A sziget csupán 22km2. De kicsi méretéhez képest, annál több érdekesség és látnivaló található rajta. Először is, ami miatt a legnagyobb érdeklődés övezi az természetesen az Adriai tenger. Ha a keleti parton nyaralunk, bámulatos napfelkeltét csodálhatunk meg minden reggel, azonban ha a nyugatin, akkor pedig a romantikus naplementét, mindezt a tenger panorámájával. Egy szó, mint száz, mindkettő lenyűgöző és ha kedvünk tartja, mivel nem kell sokat utazni a két partrész között, akár mindkettőt megtekinthetjük.

De milyen látnivalókat tartogat még a sziget?

Az első, amelyet mindenképpen meg kell említenünk, az a Kastella. A 16. században épült a Sapavac-öbölben, amikor még ez a terület Velencei fennhatóság alatt állt. A törökök igyekeztek betörni a szigetre, s a támadások felfogására a velenceiek Vir szigetére építették ezt az erődöt. Ha figyelmesek vagyunk, az erőd oldalán megpillanthatjuk még az akkori három uralkodócsalád, Molin, Michiel és a Grisogono címereit, illetve a velencei szárnyasoroszlánt. A szabályos formájú erőd több falrétegből épült fel, így nagyon is jó búvóhelyet nyújtott Vir és Nin lakosságának, akik ide menekültek a török támadások elől. Ma már csupán egy látványosság a turistáknak és az itt lakóknak is, azonban ha itt járunk, elkap minket valami különös történelmi érzés.

Azonban a Sapavac-öbölnek nem a Kastella az egyetlen érdekessége. Az itt található strand tökéletes szabadidős programot ad a családos nyaralóknak is. Ezen kívül pedig egy különleges gyógyterápiás iszapmező is van itt, ami tökéletes fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt. Ez az iszap elsősorban a reumás megbetegedésekkel küzdőknek ajánlott, azonban emésztési zavarokra és bőrproblémákra is megoldás. Igazi wellnes-élmény a természettől.

Azonban ha valaki szereti a kulturális élményeket, megtekintheti a Keresztelő Szent János templomot, amely a 13-14. században épült, román stílusban. A templom maga négyzet alapú, de az oltár félkörben helyezkedik el. Azonban aki az újabb építésű relikviákért van oda, mindenképpen érdemes meglátogatni a Szent György plébániát. Maga a plébánia 1845-ben épült, de 1938-ban építettek hozzá egy kőtorony. A második világháborúban ennek teteje megsemmisült, azonban 1959-ben újraépítették. 

De ha már az Adriai-tenger partjánál járunk, természetesen mindenki meg szeretne benne mártózni. Ezt megteheti a csodálatos Jadro központi strandon. Homokos partjával várja a vakációzni vágyó családokat. A kristálytiszta víz alatt a part meglehetősen sekély és nagyon lassan mélyül, ezért a gyerekek kedvence. Ez a szabadstrand az év minden napján ingyenesen várja vendégeit.

 A sziget déli részén található, azonban a Centrumtól csupán 5 percre. Itt rengeteg bazáros, cukrászda, fagylaltozó, a felnőtteknek borkóstolás, a bátrabbaknak pálinkakóstolási lehetőség, hosszú romantikus sétálóutca és esténként élőzene várja az ide érkezőket.

Ha kistrandoltuk magunkat, a Jardo-tól 5-10 percre találhatóak autóval a „Vörös-sziklák”, másnevén a „Crvena Stijena”. Turisták közkedvelt célpontja. Neve elég beszédes. Ha idelátogatunk több tízméter magas vöröses színű sziklákban gyönyörködhetünk. Innen le lehet sétálni a partra, ahol egyszerre van előttünk a kristálytiszta víz és a gyönyörű képződmények. Itt a víz fürdésre, de akár búvárkodásra is alkalmasak. 

A legizgalmasabb és legromatikusabb úticélt pedig a legvégére hagytuk. Sok leánykérés helyszíne a következő építmény. De nem is fokoznánk a hangulatot. A Laterna Világítótoronyról van szó. A sziget keleti oldalán a nyugati partszakaszon bukkanhatunk rá erre a csodálatos helyre. Nem csak autóval, hanem biciklivel is megközelíthető. Kerékpárt lehet kölcsönözni a szigeten, ezért ha tehetjük, akár mindenhova menjünk azzal, mert a csodálatos környezet elvarázsol mindenkit. Nagyon kedvelt program a Kastella- Laterna útvonal keresztülbiciklizése mind a családos, mind a baráti utazások során. Egy apró kis súgás, hogy a Laterna Világítótoronyból alkonyatkor a legszebb a kilátás.