Oldal kiválasztása

  Minden évben eljön az az időszak, amikor a legfontosabb kérdés, hogy hova menjünk nyaralni. Szerencsére Európa rengeteg gyönyörű tengerparttal rendelkezik, így kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb kínálatból. 

Horvátország az egyik legfelkapottabb célpont.

Több mint 1200 szigete van melyből nyaranta 100 lakott, partvonala 5700 km hosszú. Emiatt számtalan lehetőséget rejt magában, a családdal, kisgyerekkel utazók, a bulizni szerető fiatalok, a költségérzékeny, a nyaralást legolcsóbban, legokosabban megúszni szándékozók, valamint a luxusnyaralásokat keresők is megtalálhatják a nekik leginkább megfelelő horvátországi helyet.

Sokaknak fontos lehet, hogy a horvátországi nyaralóhely minél közelebb legyen, így benzinköltséget spórolhassanak, míg mások inkább a vonattal legjobban elérhető részekre mennének. Egyesek csak pihenni szeretnének a lehetőleg jó minőségű szolgáltatásokat nyújtó tengerparton, míg mások városnézést, kirándulást is szeretnek beiktatni nyaralásukba.

Érdemes áttekinteni a különböző szempontok szerint legjobb horvátországi nyaralóhelyeket.

Érdemes áttekinteni, hogy melyek azok a helyek az országban, amiket nem érdemes kihagyni, amik mindenkinek tetszeni fognak, tehát hogy mik Horvátország legszebb, legcsodálatosabb utazási célpontjai. Egy ilyen lista nagyon szubjektív lehet, mindenkinek más a szép, és mások az igényei, de igyekezzünk figyelembe venni mások javaslatait, az interneten elérhető számos hasonló listát is, és így állítsuk össze, hogy mik azok a helyek, amik Horvátország legeslegszebb, top-látnivalói, és amik a legtöbb útitársat el fognak varázsolni. 

Horvátországban rengeteg jó hellyel találkozhatunk.

Split rendkívül jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, hajóval, vagy busszal rengeteg hely érhető el, így ennél az úti célnál igazán sokat lehet kihozni a nyaralásból, teljes és tartalmas élményt lehet szerezni.

Isztriában is kifejezetten sok csodálatos város, látnivaló, és izgalmas programlehetőség van. Isztria felfedezéséhez szintén érdemes egy központi várost választani, például Porecet, esetleg Pula vagy Rovinj. Iszriában azonban nem olyan jók a közlekedési kapcsolatok mint Dalmáciában, itt inkább autóval jó kirándulni. Dalmáciától eltérően, ahol Splitből kiindulva tömegközlekedéssel, hajóval, busszal is elég egyszerű.

Horvátország történelmi, ősi műemlékekkel rendelkező, legtöbb nevezetességet kínáló városaiban a nyaralás mellett egy szép, romantikus, ókori vagy gótikus város kulisszáit is élvezni lehet. Ilyen városok a Világörökség részeinek számító Porec, Split, Sibenik és Trogir, valamint Zadar, vagy éppen a csodálatos Rovinj, és a Magyarországtól nagyon messze fekvő, de talán Horvátország leggyönyörűbb helyének számító Dubrovnik.

Ha olcsóbb szállást szeretnénk, akkor általában a kisebb, kevésbé felkapottabb települések a tengerparttól valamivel messzebb, 5-10 perces gyaloglással elérhető apartmanjai, kiadó házai a legolcsóbbak, de nagyobb helyeken is ki lehet fogni jó ajánlatokat. A legtöbben autóval mennek Horvátországba. Akik így tesznek, lehetőségük van, hogy akár a parttól pl. 10 vagy több perces autózásra elérhető, nagyobb városokon, nyaralóhelyeken kívüli szállásokat válasszanak. Így ugyan nincsenek a központban, nincs kilátás a tengerre, de szinte fél áron remek szállást kaphatnak.

Olcsóbbak természetesen a légkondicionáló nélküli, valamint a kevésbé felújított, és kevésbé szépen, gazdagon berendezett, vagy jól felszerelt apartmanok. A szállások olcsóbbak június elején, és szeptember elején, a melegebb tenger miatt inkább utóbbi időpont ajánlható, az idő még mindig jó. A legdrágábbak a július közepétől augusztus végéig tartó főszezonban. Hosszabb tartózkodásnál általában egy éjszakára számolva olcsóbban jön ki a szállás.

Ha valaki mindenképpen a tengerparton szeretne szállást, érdemes minél korábban eldönteni, hova, melyik városba és elkezdeni keresgetni, esetleg előfoglalási akcióval élni, hogy ne kerüljön többszázezer forintba. Egy biztos, hogy páratlan, amikor az ember a tengervíz csobogására alszik el, esetleg éjszaka kiül a partra, hogy élvezze a látványt.

Bárhol is foglalunk, ajánlatos mindig elolvasni a korábbi vendégek értékeléseit az adott szállásról!

A legjobb szállásokat a legjobb áron minél korábban foglalva lehet megtalálni, ez örök szabály. A nyár eleje-közepe táján a legjobb szállások közül sok már elkel. Általában a helyszínen is lehet szállást találni, de nem mindig, nem mindenhol, ezért nem érdemes erre alapozni, de vannak akik Horvátországba előre foglalt szállás nélkül mennek ki. Ilyen esetben viszont nincs meg az előnyük, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő szállást választhassák ki, a helyszínen nehezen választhatunk mind árban, mind a parttól való közelségben, mind egyéb jellemzőkben legmegfelelőbb szálláshelyet.

A gyönyörű, természeti kincsekben, és csodálatos szigetekben gazdag, és Európa talán legszebb tengerpartjával rendelkező Horvátország szigeteiben és városaiban teljesen biztos, hogy nem csalódik egyetlen utazó sem. Tökéletes cél a családoknak, a fiataloknak és az idősebb korosztályoknak is egyaránt.