Oldal kiválasztása

Ha tenger, akkor Horvátország! Mondjuk, hogy miért!

Horvátország földrajzi fekvése miatt nagyon könnyen közelíthető meg Magyarország felől és nagyon csodás helyeket láthatunk, ha a horvát tengerpart mellett tesszük le a voksunk. A kirándulások előtt általánosságban igaz az, hogy sokáig keresünk és hezitálunk, első körben az úti célon, majd a szálláson.

Mi először is szeretnénk néhány helyet és látványosságot kiemelni, hogy könnyebb legyen a választás!

Zadar városa és a régiójában található miniszigetek:

A város történelmi sokrétűsége jelentős mennyiségű emberáldozatot követelt, hiszen Zadar szinte semmilyen háborút nem úszhatott meg érintetlenül stratégiai helyzetéből adódóan.
A város egyszerre több igényt elégíthet ki. Ez azt jelenti, hogy nagyszerű választás lehet olyan családoknak, akik nem feltétlenül ugyanazt értik a nyaralás fogalma alatt. Jól tudjuk, hogy vannak, akik vízparton képzelik el a pihenést és olyanok is akadnak, akik jobban szeretnek árnyékban maradni, ugyanakkor kíváncsiak lennének a város történelmi dolgaira. Azt mondhatjuk, hogy ez egy multifunkciós nyaralóhely, ugyanis jól ötvözi az elvárásokat.
Zadar egyes épületei az emberi civilizáció kezdetét jelölik és őrzik annak emlékét.

Szent Donát körtemplom:
A IX. században, a bizánci fennhatóság idején kezdte el építtetni a X. században, román stílusban. Ebben az időben még Szentháromság templom néven ismerték. Csak XV. században nevezték át, ekkor kapta meg a Szent Donát nevét.
A  templom eltér a szokványos kinézetű templomoktól, hiszen egyrészt kör alakú, másrészt két szintes, harmadrészt nincs harangtornya. Az épület hűen tükrözi a bizánci stílusjegyeket, ugyanakkor más stílusok is fellelhetőek rajta a szakértők szerint. Erre utal például a belső falak egyszínűsége is, ami például a dalmát stílust idézi elő.
Az önmagában is kör alakú templomhoz kisebb, kör alakú apszisok épületek a keleti oldalon. Három apszis lelhető fel. A fő és a két oldalán a mellék apszisok. tartozó magasság 27 méter, szélessége 22 méter. Boltíveken végződő oszlopok és pillérek együttese alkotja az épület felsőbb részét.

Fiume. Az óváros „új” része.
Ha az óvárost és ezzel együtt a Korzót dél felé hagyjuk el, egy újonnan kialakult városrészhez érkezünk. Valamikor itt hajók sorakoztak és famólókon árulták a frissen kifogott halakat. A XIX. század végén – a városrendezés során – ezt a területet feltöltötték. A napjainkban is látható két egymáshoz hasonló épületet 1916-ban építették, bécsi szecessziós stílusban. A tengerhez közelebbi épület a halpiac. Célszerű ellátogatni ide amennyiben Rijekában járunk, mivel egy kontinentális területen élő embernek különös látnivaló lehet a sok tengeri hal.

A Batthyány Villa
Ha módunkban áll tegyünk egy sétát a domboldalban, ahol ismételten csak egy magyar vonatkozású helyhez érkezünk. Ez a Batthyány Villa. A XIX. század végén épült, a terveket Hauszmann Alajos készítette. Gróf Batthyány Lajos kormányzó nyaralója volt. A horvátok a Batthyány nevet elhagyták csak egyszerűen Kormányzó Palotájának (Guvernerova palača) hívják. Batthyány kiállítás helyett, a Horvát Tengerészeti Múzeum tárlatát nézhetjük itt meg.

 

A következőekben összegyűjtöttük a szállást illető kilátásokat, ami mindig 2 felnőttre, egy 14 éves és egy 14 év alatti gyerekre szól, nyár közepi időzítéssel!
A szállást illető igényeket a legnehezebb meghatározni, ugyanis sokkal különbözőbbek a támasztott elvárások, mint az üdülőhellyel szemben
Vannak olyanok, akik a szabad ég alatt is megalszanak. Ezen a csoporton belül is két csoport különíthető el. Az egyik csoportba azok a nyaralók tartoznak, akik kisebb büdzsé miatt szeretnék minimalizálni a szállásra elköltött pénzt. A másik csoport táborát pedig azok a nyaralók alkotják, akiknek tényleg nincsenek magasabb igényei, sőt minél egyszerűbben felszerelt a szállás ők annál jobban érzik benne magukat. Vannak olyanok is, akik inkább kevesebb időre utaznak, de akkor a szálláshely minőségét maximalizálják. Nekik nagyon fontos a szállás felszereltsége. Végül természetesen olyanok is vannak, akik minden élményt maximalizálni szeretnének. Ez a város mindenkinek kielégíti az igényét! 

Zadar (szállás)

Apartmanok: Az árak már 130-140 ezer forinttól indulnak, ha egy négy tagú családdal számolunk. Itt nincsen ellátás, erről magunknak kell gondoskodnunk, de azt gondoljuk, ez annyira nem jelenthet nagy kihívást, hiszen általában jól felszerelt apartmanokról beszélünk. 412 ezer Ft-s volt a legmagasabb ajánlat apartmanokat illetően, bár érdekes, hogy sokkal jobban felszerelt és modernebb házak is vannak 300 ezer Ft környékén, tehát ez a 412 ezer Ft kicsit talán elrugaszkodott lehet.

Hotelek

Ha hotelekben gondolkozunk, nyilván kicsit jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe. Ugyanezekkel a paraméterekkel, (tehát 2 felnőtt 2 gyerek) Mi 490 ezer Ft-s és 890 ezer Ft-s hoteleket is találtunk, viszont ezek félpanzíóval igényelhetőek, tehát a reggelin és a vacsorán már nem kell törnünk a fejünket. A hotelek kiválasztásánál nagyon körültekintőeknek kell lennünk, ugyanis csak 2013 óta tagja az EU-nak ezért teljesen más a csillagok szerinti besorolása, mint az EU más országaiban. Ne legyünk restek megnézni a szolgáltatásokat és egyáltalán a biztosított körülményeket. Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani, (apartman és hotel tekintetében egyaránt) hogy milyen messze van a tengerpart. Az ár nagyon fontos részét képezi ez az adottság is, és ez sokszor túlzottan elviszi az árakat, tehát érdemes átgondolnunk, hogy tényleg annyira fontos e a tengerre néző erkély, főleg akkor, ha mellette a körülmények és a szolgáltatás minősége nem üti meg azokét, amik nem közvetlenül a parton találhatóak.

Fiume (szállás)

Érdemes minél hamarabb konkretizálni az utazás tervezett időpontját, ugyanis csak akkor van tényleges választék utazási helyet és szállást illetően!

A legolcsóbb ajánlat

Egy négy tagú család számára kerestünk nyaralást főszezonban. Ebben az időintervallumban, 7 éjszakára 2 felnőtt és 2 gyerekkel kalkulálva már átlag 120 ezer Ft-ért már foglalható. A kiszemelt szállás kimondottan igényesnek tekinthető és alacsony felszereltségétől eltekintve kifejezetten modern és korszerű.

Közepes árajánlat

Ha a nyaralást szintén a szezon közepére időzítjük, és továbbra is családi nyaralásban gondolkodunk, már körülbelül 160 000 Ft-nak megfelelő összegért megoldható az 1 hetes szállás, a kiválasztott feltételek mellett és a lakás kialakítását tekintve teljesen alkalmas lehet a főzésre illetve ezen kívül jól frekventáltságának köszönhetően éttermekben sem szenved hiányt a környék.

Magasabb árajánlat

Az apartmanokon belüli legmagasabb árat ugyanezen feltétek mellett 250 000 Ft körül látjuk maximalizálva. A legjobb szállás abszolút luxuskivitelűnek látszik és azt gondoljuk, hogy ez az ár sincs annyira elrugaszkodva. 

Reméljük, ajánlatainkkal sikerült tisztább képet festenünk a horvátországi szálláshelyekről.