Oldal kiválasztása

Hamarosan itt a nyár, de vannak még, akik nem döntötték el, hogy hol nyaralnak! Vannak, akik a last minute ajánlatokat várják és persze olyanok is, akik nem szeretnek semmit elkapkodni! Még éppen nincsenek elkésve, és talán az ő számukra is van egy kedvező ajánlatunk!

Hogy milyen az ideális nyaralóhely?

Valószínűleg mindenkinek más elvárásai vannak egy nyaralóhellyel szemben, viszont mégis vannak olyan alapfeltételeink, amiket gyakran hallhatunk ismételni! Vannak olyanok, akik minél messzebbre mennének és olyanok is akadnak, akik a várostáblát is nehezen hagyják el.

Mi azt mondjuk, hogy van aranyközépút a két véglet között, és ez Horvátországba vezet!

Horvátország 2013 óta tagja az Európai Uniónak, ebből fakadóan nemcsak az átjárás lett lényegesen könnyebben kivitelezhető, de talán a biztonságérzetünknek is jót tesz ez a tény. Horvátország elég közel esik Magyarországhoz talán ebből is adódik, hogy több magyar üdülőtulajdonos is van. Megközelítése egyszerű és kényelmes. Ha Budapesttől nézzük, akkor autópályán érkezünk a Letenyei határátkelőhelyhez, majd az A4-es horvát autópályára állva Zágrábig mehetünk. Ha ez önmagában nem lenne elég, akkor még fokozzuk! 

Horvátország valamikor az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, egész pontosan a Magyar Szent Korona részévé vált, élén a magyar király által kinevezett bán állt. Vitathatatlan tény tehát, hogy Magyarországnak ekkoriban kijárása volt a tengerre, többek között ennek is köszönhető, hogy Horvátországnak számos magyar vonatkozása van.
1102 és 1918 között Magyarország és Horvátország uniót alkotott tehát egymással, ezért a lehető legszorosabb kapcsolatban álltak. Ennek a több évszázados közös múltnak fennmaradt nyomait egy izgalmas nyaralás során vehetjük szemügyre.
A következőkben megemlítünk pár ilyen helyet!

Opatija. A város, csakúgy, mint a legtöbb horvát város, a Monarchia idején kezdett fejlődni, így mai arculata is ennek megfelelő. A város érdekessége, hogy a magyar arisztokrácia körében kifejezetten divatos volt itt nyaralóhelyet fenntartani. I. Ferenc József király is előszeretettel látogatta ezt az üdülőhelyet. A város további érdekessége, hogy két híres magyar ember is élete utolsó éveinek színhelyéül választotta. Így tett többek között Magyarország egykori miniszterelnöke, Gróf Szapáry Gyula és Budapest első polgármestere, Kamermayer Károly is!

Zadar
Zadar, Dalmácia fővárosa. A város abszolút specialitása, hogy számos középkori épületet őriz, ennek segítségével teljesen a középkorban érezhetjük magunkat. Büszkék is lehetünk, ugyanis a Szűz Mária templom harangtornyát Könyves Kálmán királyunk építtette valamikor 1100 környékén.

Pula. Az Isztriai-félsziget déli részén található Pula városa. A város kimondottan frekventált részét képezi a turistaforgalomnak. Magyar vonatkozását illetően talán érdemes lehet megjegyezni, hogy a Pulában található Szent Ferenc templom falai között találjuk Salamon magyar király sírját. Vannak olyan források is melyek azt mondják, hogy bár itt van a sírköve elhelyezve, testét Belgrád falainál temették el. Sajnos erre nem adhatunk biztos és megbízható választ, de ami biztos, hogy itt született Horthy Miklós kormányzó fia!

 

Fiume. Fiume Horvátország 3. legnagyobb városa Zágráb és Split után. Bár kevesen tudják, de egy rövid ideig Magyarország részét képezte és még szabadállammá alakulásakor is hivatalos nyelvként volt meghatározva a magyar. Büszkeséggel töltheti el szívünket, hogy a város jelenleg is szemet gyönyörködtető, fantasztikus és patinás épületekből álló arculata az Osztrák-Magyar Monarchia korszaka alatt alakult ki. A város legfőbb iparága a hajógyártás volt és jelenleg is az. 2020-ban Fiume Európa kulturális fővárosa.
Az olasz Fiume és a horvát Rijeka szó egyaránt folyót jelent, mivel itt torkollik a tengerbe a Recsina folyó, amelyet lakói olaszul Fiumara néven (időnként megáradó hegyi patak) is neveztek. Tehát a város horvát neve is a folyóvízhez kapcsolódik.
Ez a város szintén nagyon fontos szerepet játszik a magyar történelemben, hiszen a Fiumei Tengerészeti Akadémián végzett Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzója.

 

Trogir. 

A város történelmi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. IV. Bela, magyar király a tatárjárás idején Trau várába menekült családjával karöltve. A legenda úgy szól, hogy itt tette híres fogadalmát miszerint, ha túlélik a tatárok ostromát, akkor születendő leányát, Margitot Isten szolgálatába állítja. A fogadalmát teljesítette IV. Béla, ugyanis Margitot a domonkosrendiek oltalmára bízta. Ha tehetjük, látogassunk el a Szent Lőrinc katedrálisba is, ahol Béla király koronázópalástjának egyik darabját őrzik. IV. Béla két lányát egyébként a Splitben található dómban temették el.

A magyarországi vonatkozásokkal tehát kipipálhattunk egy igényt, de ez önmagában kevés egy igazán jó nyaralás megvalósulásához! 

Hogy mi még a fontos? 

Nagyon sokszor tapasztaljuk, hogy vannak olyanok, akik csak közvetlen tengerpart melletti szállást tudnak elképzelni, mint szállóhely. Sajnos vannak olyanok, akik ezzel előszeretettel élnek is vissza, hiszen internetes kereséseink során néha teljesen irreális árakkal találkozunk, viszont nem mondhatnánk, hogy luxuskörülményeket nyújt a szállás, ezért azt tanácsoljuk, hogy sose legyenek restek „jól körbejárni” a szállás honlapját, hogy ne egymás rovására menjen a tengerhez való közelség és a szállás minősége.
A következőkben abban próbálunk segíteni, hogy a minőség és a tengerhez való közelség egyszerre valósuljon meg!

 Nézzük az árakat! 

Ha egy Zadar környékén található, közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő, átlagos komforttal rendelkező apartmant nézünk, Ingyenes wifi hozzáférés biztosított. Az udvar területe: 40 m2. Az apartman rendelkezik saját parkolóval. A lakáshoz elég közel található több élelmiszerbolt, gyógyszertár és a közelben több szórakozóhely is található. Egy ilyen apartman ára a foglalás időpontjától függően nyolcvan és százhúsz euró között változhat. Azoknak is jó választás lehet akik, szeptemberre jött el a nyaralás ideje, hiszen ekkor már lényegesen olcsóbban kaphatjuk meg egy apartmant. Így éjszakánként csak hetven eurót fizethetünk.


A következő ajánlat már kicsit borsosabb ugyanakkor, még komfortosabb körülményeket biztosít.
Egy ilyen apartman 4-6 főt képes vendégül látni. Az ágyak a 2 hálószobában, és a nappaliban vannak, melynek méretei 42m2. A tengerre nyíló kilátást a vendégek a saját teraszukon élvezhetik. A közös barbecue-helyet a vendégek szabadon használhatják. itt tartózkodásuk ideje alatt használhatják a közös medencét. Ennél a szállásnál azonban főszezonban akár kettőszáz-hatvan eurót is elkérnek éjszakánként. Az előszezonban viszont még ugyanez a ház közel száz euróval olcsobban elérhető, ezért érdemes jól időzíteni.