Oldal kiválasztása

  Kétségtelenül a legszebb időszak az évben, amikor beköszönt a nyár, és elkezdünk visszaszámolni a nyaralásunkig. És amikor végre elérkezik a nap, az leírhatatlan mindenki számára. 

Horvátország az egyik legjobb helyszín, ha az ember pihenni és nyaralni szeretne. Partjainak hossza megközelíti a 6.000 kilométert, ahol közel 900 strand várja a nyaralókat. A víz minősége és a strandok gondozottsága nagyon jó. Az ország körülbelül százötven olyan stranddal rendelkezik, melyek megkapták az úgynevezett „Kék zászló” jelzést, vagyis a tenger tisztaságának és a szolgáltatások kiváló minőségének jelképét.

A közeli mediterrán térségek közül Horvátországban van a legtisztább tenger. A part menti városok fekvése is nagy élményt nyújt, a hegyoldalba épített többszintes, teraszos házak majdnem mindegyike büszkélkedhet tengeri kilátással, ráadásul nincsenek nagy távolságok, hiszen a legtöbb településen a legmagasabb ponton lévő apartmanokból is négyszáz-hatszáz méterre találjuk a partot, ahová hangulatos, mediterrán utcácskák, lépcsősorok vezetnek le.

Horvátországban a leggyakoribb a kavicsos strand, de ezek mellett köves, sziklás és a part egyes részein homokos strandot is találni, ezeket elsősorban a Kvarner-öböl és Észak-Dalmácia területén.

A tengeri sünök kedvelik az Adria vizét, különösen a sziklás partokat. A kis fekete állatok jól kikerülhetők, hiszen még a mélyben is látszanak a víz alatt, ennek ellenére ajánlott a fürdőcipő beszerzése. A műanyag vagy gumicipő talpán nem hatolnak át a tengeri sünök tüskéi, így megvédik a strandolókat. Ettől függetlenül figyeljünk oda, hogy hová lépünk, hogy ne egy állat fizessen életével a mi kikapcsolódásunk öröméért. 

Ha valaki szereti a pocakját, nagyon jó választás neki ez a hely.

Az éttermek kínálata Horvátországban ugyanolyan változatos, mint maga a horvát konyha. Valamennyi régió más-más hagyományokat őriz, az isztriai éttermekben a tengerparti és a kontinentális fogások is népszerűek, Dalmáciában pedig a halételeket érdemes kipróbálni. Horvátországban az egyszerű gyorsbüféktől a luxus éttermekig mindnet megtalál.

Horvátország konyhája igen változatos. Minden vidéken más országok, népek konyháinak behatását élvezhetjük az ízek világában. A horvát fogások a görög, magyar, a török és az olasz ételek „horvátosodott” változatai. A tenger melletti területeken természetesen a tipikus mediterrán ételek, a halak és egyéb tenger gyümölcsei a legjellemzőbbek. Az ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok. Dél-nyugati szomszédjaink szívesen sütnek roston vagy nyárson, hús helyett pedig általában halat esznek, főként a tengerparti területeken. A főzésnél előszeretettel használnak vörösbort és a különböző zöldfűszereket is.

Aki már nyaralt a Balatonon, az tudja, milyen magas árakat kérnek a nem mindig kifogástalan szolgáltatásokért. Horvátország a magyar pénztárcának még mindig megfizethető, ugyanakkor itt sem árt odafigyelni, mert a strandokon hajlamosak elkérni két fél literes ásványvízért ötven kunát is, ami majdnem kétezer-háromszáz forint, vagyis éppen a bolti ár tízszerese. A kirívó eseteken túl egyébként éppen annyira drága, mint bármelyik felkapott magyarországi nyaralóhely. Előny még, hogy rengeteg típusú és ár kategóriájú szállás közül választhatunk, a kempingektől a luxusszállodákig mindenféle ár- és minőségi kategóriában találunk szálláshelyeket.

Érdemes tudni, hogy a félpanzió esetében a reggeli mellett még egy főétkezést tartalmaz a szobaár vagy a csomagár.

Ez a főétkezés lehet ebéd vagy lehet vacsora, ezt tulajdonképpen mi döntjük el, és az igénybe vett főétkezést az éttermi teremfőnök a kulcskártyánkon jelzi. A bővített félpanzió azt jelenti, hogy a büféreggelin és a büfévacsorán kívül még leves ebédet is kapunk. Ha teljes panziós szállodai tartózkodás az óhajunk, akkor abban a reggeli mellett ebéd és vacsora is jár nekünk, legtöbbször az úgynevezett panziós menükártya kínálata alapján. A panziós menü bőséges, 4 fogásos menürendszer, választható ételekkel, nem ritkán részleges büfével.

A horvát szállásadók többsége inkább a német nyelvet beszéli, de alapszintű angol nyelvtudással is kiválóan elboldogulhatunk. Az idősebbek bátran használhatják azokat a szavakat, amikre még az oroszórákról emlékeznek, a szláv nyelvek nagy családjának előnye, hogy egészen jól megérteti magát így az ember, de ugyanez vonatkozik azokra, akik néhány szót beszélnek csehül, szlovákul vagy szerbül.

Horvátország nem csak a partjai miatt nagyszerű, érdemes körülnézni. Gyönyörű nemzeti parkok, mint a Plitvicei-tavak vagy a Krka Nemzeti Park, eldugott szigetek, a sziklás hegységek változatos tájai, és ez csak néhány látványosság, ami miatt érdemes egy-egy napra otthagyni a strandot és kirándulni egyet. Városnézéssel, túrázással, vadvízi evezéssel vagy vitorlázással is eltölthetjük az időt. Mindenképp jó választás ez a gyönyörű hely.