Oldal kiválasztása

Horvátország második legnagyobb városa Split. Dalmácia legnagyobb városa egyben gazdasági központja. Ez a város mindig pörgős és tele van élettel. Az oda látogatók megfelelő egyensúlyt tudnak teremteni a hagyomány és a modernitás között.

Több tucat vendéglő, bár és üzlet színesíti Split utcáit. Split gyönyörű nevezetességeket és látnivalókat őriz. Különösen jelentős az éjszakai élet sokszínűsége és az éttermek változatossága. Összegezve egy kiváló légkört kínál. Többféle homokos strand megtalálható ebben a városkában. A kirándulások pedig mindig élménydúsak maradnak az oda látogatók számára.Split strandjai:


Viszonylag jó minőségű strandok szolgálják ki az emberek igényeit. A strandokra általánosságban elmondható, hogy tiszták ám az emberek véleménye szerint Dalmácia más városaiban és szigetein általában még szebb és tisztább strandok is vannak.

A legismertebb városi strand neve : Bačvice.

Ez a strand homokos és betonos ám nagyon kedvelt az emberek körében.

A városközponttól mindössze 15 perc sétára van. Maga a strand egy középkategóriába sorolható. Ezt az általánost minősítést az is okozta, hogy errefelé a homok nem a legtisztább, ellentétben a tengerrel, ami kristálytiszta és türkizkék színekben pompázik. Azok az emberek, akik kifejezetten homokos tengerpartot keresnek és nincs ellenükre a nyüzsgés és a tömeg akkor számukra kiváló választás ez a strand. A gyerekkel érkezők számára is ideális döntés lehet, hiszen az a jó, hogy itt a víz lassan mélyül. A fiatal párok is előszeretettel választják Split ez strandját, hiszen itt éjszaka sincs megállás. Folyamatos az éjszakai élet a diszkókban és bárokban. 

Split éttermek:


Splitben számos étterem megtalálható és az ízvilágot tekintve mind más és más.

A turisták egyik kedvenc helye a Villa Spiza étterem.

Ez az óvárosban található meg. Küllemét tekintve viszonylagosan kicsi hely viszont annál hangulatosabb. Ebben az étteremben a szakácsok friss, tradicionális ételeket kínálnak az oda érkező vendégeknek.

A fő jellegük a dalmáciai étel különlegességek. Ár-érték arányt tekintve igazán kiváló. A parthoz közel található a Konoba Fetivi halétterem. Rendkívül közkedvelt és népszerű a helyiek és az turisták részéről is. Ha valaki szereti a halakat és a tengeri ételeket annak biztosan ízleni fog az ott érzékelhető ízvilág. Ha pedig valami egyszerűbbet szeretni az ember enni, mint például egy jól bevált pizzát, akkor remek választás lehet a Pizzeria Galija. Ezen a helyen az árak alacsonyak viszont a pizzák finomak (alacsony ár ellenére is). 

Split főbb látnivalók:

Tengerészeti múzeum

Egy múzeum akkor igazán jó hely, ha komfortos. A művészet nyújtotta élményeket itt megtapasztalhatják a gyermekek is a felnőttekkel együtt.

Ebben a múzeumban színes gyűjteményeket lehet látni és különböző kiállítási darabokat (térképekből, fotókból, műemlékekből).

Forrás: www.split-utazas.info

2.Split főtere: Narodni Trg., Pjaca

A teljes velencei érzet biztosítva van ezen a helyen. Ez a főtér a városközpontban található ahonnan lehet csodálni a figyelemreméltó épületeket szebbnél szebb építményeket illetve a reneszánsz városháza is megtekinthető ezen a részen.

A főtéren megtalálhatóak kávézók, éttermek, ajándéküzletek, bárok stb. 

3. Jupiter templom


Ez a templom a római korbn azt figyelembe véve, hogy több 100 éves maga az építmény. Ez a szentély manapság kereszól származik. Szerkezetét és felépítését tekintve viszonylag megfelelő állapotban vatelőkápolnaként működik..

4.Nini Gergely püspök szobra


Ez egy hatalmas méretekkel rendelkező szobor. Split egyik leghíresebb nevezetességei közé tartozik. Rengetegen látogatnak el ide, hogy a szobrot megcsodálhassák. A helyiek úgy tartják, ha a szobor nagylábujját valaki megérinti, annak az életét a szerencse végig kíséri majd.