Oldal kiválasztása

Sevid egy festői település Trogir közelében, gyönyörű strandjaival, nagyszerű ételeivel, kertvárosi környezetével ideális egy pihentető, csendes nyaraláshoz, de kellően közel – alig 15 percre- a környék legjobb tengerparti szórakozóhelyeitől. Sveid egy kicsi és gyönyörű tengerparti falu, mindössze 45 percre Splittől, Horvátország második legnagyobb városától. Ez egy érintetlen szépségű és kristálytiszta tengerű mediterrán város, nyugodt és békés, távol a nagyvárosok zajától, a rohanástól és a forgalmi dugóktól.

Az ókorban illírek éltek itt, majd az i. e. 4. században a rómaiak hódították meg ezt a térséget. A római jelenlétet a Stari Trogir-öbölben található római villagazdaság maradványai bizonyítják. A horvátok ősei a 7. században érkeztek erre vidékre, mely a 10. században már az ősi Drid zsupánsághoz tartozott. Történelme színes, hiszen tartozott a Velencei Köztársasághoz, a Habsburg Birodalomhoz, de még Napoleon is uralma alá hajtotta.

A helyi lakosság mezőgazdasággal (szőlő és olajbogyó termesztése) és halászattal foglalkozik, de jelentős bevétel forrás a turizmus is. Sevid védőszentje Szent Vid, akinek az emberek templomot építettek, amelynek romjai a mai napig is látogathatók. Sevid gazdag gasztronómiai kínálattal rendelkezik: extra szűz olívaolaj, szardella, dalmát füstölt sonka, a dalmát hátország kecskesajtja, minőségi bárány, minőségi hal, garnélarák, kagyló, homár és az ősi helyi kocsmákban előállított minőségi bor. Ha szeretné megkóstolni a régió finomságait, látogasson el a környék valamelyik autentikus vendéglőjébe és élvezze az örök nyár ízeit. Élvezheti a napos kirándulásokat a közeli szigetekre, ahol magányos strandokat talál, és valóban elkerülheti a tömeget. Látogasson el a Sevidhez közeli városokba, amelyek maguk is műemlékek (Šibenik, Trogir és Split). Ha megpróbál túrázni, megteheti a Mosor és Kozjak hegyekben, gyönyörű kilátással a nagyon vonzó szigetekre (Hvar, Brac, Vis), miután elérte a csúcsot. A szórakozásra vágyóknak Trogir, Primošten, Rogoznica és Split látogatását ajánljuk. A Sevid a hajósok körében is népszerű, mivel a horvát tengerpart jól behúzott részén fekszik.

Sevid gyönyörű nyaralóhely, nagyszerű sportolási lehetőségekkel, mint a kerékpározás, úszás vagy hosszú séták a természetes ösvényeken vagy strandokon. Dalmácia azonban remek hely a csodálatos, rejtett kincsek felfedezésére, amit a gasztronómiai élmények és a történelmi emlékek. Így hát javasolt előre megtervezni kirándulásait sevidi tartózkodása alatt, hogy az itt töltött idő még izgalmasabbá váljon. Attól függően, hogy kipróbálja a raftingot, tengeri kajakozást vagy lovaglást, vagy egyszerűen csak csónakázik a csodálatos szigetek körül, esetleg sétál a KRKA nemzeti parkban, az itt élők vendégszeretetükkel gondoskodnak arról, hogy csodálatos élményekben legyen része. Készüljön fel új és csodálatos helyek felfedezésére!

Sevid kicsi és csendes hely. A turisták és a helyiek egy csodálatos vacsora után a általában a tengerparton sétálnak a csodálatos csillagok alatt és hallgatják a tenger kellemes morajlását. A fiatalok általában dokkoknál ülve énekelnel és gitároznak. De ha úgy dönt, hogy komolyabb szórakozást keres, javaslom bérelt autóval vagy taxival látogasson el az alig fél órányi autóútra lévő Rogoznica-ba, ahol kávézók, bárok és éjszakai klubok közül választhat akár élő zenével is.

Sevid tele van kis strandokkal. Néhány közülük kavicsos, homokos, sziklás. A legszebb az, hogy mind alig 10 perces sétával elérhető. Különleges természeti jelenség az, hogy amikor a félsziget egyik oldalán szeles az idő, a másik oldala teljesen nyugodt, ez lehetővé teszi, hogy szinte végig zavartalanul élvezhesse a strandolást. Javasoljuk, hogy látogassa meg az Old Trogir lagúna strandját, amely egyedülállóan homokos és szokatlan a dalmát tengerpartokhoz képest.

De természetesen egy nyaralás sem élvezhető igazán, ha nem a megfelelő szállást találjuk meg.

Szálláshelyek széles választékát találja az apartmanoktól a panziókon át egészen az öt csillagos szállodákig. Ezek árfekvése minőségük függvényében változhat. Az apartmanokat egy négy tagú család egy hétre nyári főszezonban már átlagosan száztíz ezer forintnak megfelelő összegért megkaphatja. Nagyobb különbségek mutatkoznak már a hotelek esetében. Természetesen az árat befolyásolja, hogy milyen lehelyezkedésű szobát kérünk, illetve milyen ellátást kaphatunk a szállásunkkal, csak reggelit esetleg fél panziót. Ezeket figyelembe véve az árak ugyancsak egy négy tagú család esetében százötven ezer forinttól akár háromszáz ötven ezer forintig is terjedhetnek.

A szállásárak csúcsát nyilvánvalóan a legnívósabb, négy illetve öt csillagos szállodák képviselik. Itt tényleg mesés ellátás és szolgáltatás várja a kedves vendéget, a külön bejáratú medencétől a gyönyörű napozó teraszig. Egy hét pihenés ezen a luxus szálláshelyen akár több, mint egy millió forintnak megfelelő összegre is rúghat.

Ha felkeltettük érdeklődését, a legjobb Sevidi szálláshelyeket ide kattitnva találja!