Oldal kiválasztása

Senj történelmi falakkal körülvett város, a dalmát tengerpart legnagyobb városa Rijeka és Zadar közt helyezkedik el. Nemcsak fenséges kávéjáról és ételeiről, köztük a közkedvelt burekről híres, hanem történelme rendkívül gazdag. A város bővelkedik látnivalókban, így legyen akár városnéző típus, akár izgalmat kereső kalandor, a turista mindig talál kedvére való elfoglaltságot. Az év minden szakában csodálatos úti cél, de érdemes ide ellátogatni az év legnagyobb eseménye, a Senj karnevál isején.  De mit is tudunk erről a különleges dalmát tengeri gyöngyszemről?

A település környéke már az ókortól lakott volt. Mivel a város mögött dús legelőjű hegyek húzódnak meg, az első lakók juhtenyésztéssel foglalkoztak illetve az ehhez kapcsolódó kereskedelemmel.

A későbbi századokban a Római Birodalomhoz tartozott, majd a XII. századtól a Trianoni békeszerződésig a Magyar Királyság fennhatósága alatt volt. Komoly védelmi feladatokat látott el a törökökkel folytatott harcok idején.

Hogy milyen látványosságokat érdemes megnézni ezen a gyönyörű nyaralóhelyen?

Nehaj Kastély

A kastély Mátyás Király idejében épült magasan a város felett, 62 méteres magasságban. Az évek megtépázták, de 1970-ben rekonstruálták. A kastélyból mesés kilátás nyílik az Adriai-tengerre. A régi időkben megfigyelő állomás volt, az őrök a tengeren vagy a szárazföldön keresették a város felé közeledő ellenséget, figyelték a környező települések és szigetek füst- vagy fényjelzéseket az esetleges támadásokról. Amennyiben ilyen jelzés érkezett, hasonló módon jeleztek a lakosságnak, akik az erőd vastag falai mögé menekültek a támadók elől.

Az erődítmény körül található a  Nehaj park, amely 14 hektáron terül el, és minden életkor számára különféle tevékenységeket kínál. A parkban számos pihenőhely található, illetve nyaranta rengeteg zenés eseménynek ad otthont, így remek lehetőséget kínál, hogy a megismerjük a helybélieket és ízelítőt kapjunk a mediterrán életérzésből. A parkból kilátás nyílik Senjre és különösen a régi városközpontra.

A parkban körülbelül 4 kilométer hosszú kavicsos utakkal van összekapcsolva, ideális olyan kikapcsolódásra, mint az erdei séta, kocogás vagy kerékpározás, található két játszótér és Tenisz sportpálya, amely ideális helyszín futballozásra, röplabdázásra.

Senj Városi Múzeum

A helyi múzeumot Senj első középkori nemesi családja, a Vukasovics család építette gótikus-reneszánsz stílusban. A palota a 15. században épül, és a város elmúlt kétezer éves történelmének hű bemutatója. A helyi történelem, a népművészet, a helyi nyomdaiparral foglalkozó kiállítás mind részét képezik a helyi legendáriumnak. Érdemes ellátogatni, hisz így közelebb érezhetjük magunkat a városhoz.

Szűz Mária Székesegyház

A Szűz Mária székesegyház román stílusban épült, valószínűleg a tizenegyedik vagy tizenkettedik századból származik. A katedrális körül paleo-keresztény sírokat, mozaikokat és kerámiákat találtak. A katedrálison található román stílusú ívek az észak-olasz befolyásra utalnak. 

A Senj írók parkja

A Senjben született és élt leghíresebb horvát írók és költők (Silvie Strahimir Kranjcevic, Milutin Cihlar Nehajev, Vjenceslav Novak, Milan Ogrizovic, Pavao Ritter Vitezovizovic) előtt tisztelegve a város úgy döntött, hogy a „Banja” strand feletti parkot szenteli nekik, amelybe az írók mellszobrai is láthatók. 

Nemzeti parkok

A Velebit Természeti Park közel 2000 km²-es területével Horvátország legnagyobb védett területe, nagyobb, mint az összes többi védett terület együttesen. A parkban egy sor kisebb védett terület található, köztük két nemzeti park: Észak-Velebit és Paklenica. Csodálatos terület, mely gazdag növény- és állatvilága az egyik legjelentősebb Európában. Rengeteg látványosság található ezen a területen. Ezért a az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, amely jelenleg az egyetlen Horvátországban.

A számtalan látványosság mellet a sportok szerelmesei is találnak maguk számára elfoglaltságot, legyen szó akár kerékpározásról, vitorlázásról, búvárkodásról vagy túrázáról.

Senj környékén kavicsos és homokos partokat is találni, öt különböző partszakasz várja a barnulni, fürdeni vágyókat. Vannak köztük nyüzsgő, forgalmas szakaszok és egészen eldugott, csendes partok is.

A szórakozni vágyók is megtalálják a számításukat. Az esti kikapcsolódást tavernák, bisztrók és éttermek biztosítják. Minden évben megrendezésre kerül a Senj Nyári karnevál, melyet 1967 óta rendeznek meg. A rendezvény több napos, a legizgalmasabb mégis a szombati felvonulás és utcabál. A városban tett látogatást is érdemes ekkorra időzíteni.

 

Senj városában általában apartmanokat találunk, egytől egyig kitűnő felszereltséggel. Az olcsóbb kategóriába egy négy tagú család számára körülbelül százötven ezer forintnak megfelelő összegbe kerülhet egy hét itt tartózkodás. A drágább szálláshelyek kétszáz- háromszáz ötven ezer forintba is kerülhetnek. Itt általában már extra felszereltséget találunk, saját medencét, jacuzzit vagy hatalmas napozó teraszt.

 

Ha szeretné megismerni Sejn szépségeit és megtalálni a legjobb szállásajánlatokat, KATTINTSON IDE!