Oldal kiválasztása

    Horvátország nem hiába közkedvelt célpont az emberek között, hiszen rengeteg olyan része van ami magával ragadó. Az egyik legjobb európai célpont, ha kirándulni szeretne az ember, és természetesen akkor is, ha nyaralni. 

Európa délkeleti részén fekszik, az Adriai-tenger keleti partjai mellett. A Horvát Adria a legközelebbi és egyben a legkedveltebb tenger sok európai ország számára, amely számottevő turisztikai lehetőségeket, látványosságokat, rengeteg kirándulási programot kínál az ide látogatók számára. Már több évtizede vonzza ide a turistákat a világ minden tájáról. Az ország 20 megyével rendelkezik, fővárosa Zagreb, államformája Köztársaság. Horvátország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz 2003-ban adta be. A kérelmet az Európai Bizottság 2004 elején fogadta el, és ekkor nyilvánította hivatalos tagjelöltnek az országot. A hivatalos tagjelölti státuszt az Európai Tanács 2004 közepén megerősítette és valószínűleg 2013-tól válhat az unió teljes tagjává.

A magyarok által egyik legjobban kedvelt rész nem más, mint Porec. Horvátország északi partvidékén Umag és Rovinj között helyezkedik el. Ez a csodás tengerparti város könnyen elérhető Magyarország irányából. Budapest csupán 590 míg a letenyei határátkelő 360 kilométer távolságra esik. Porec nyaralás szempontjából tökéletes választás, hiszen itt található a legtöbb Kék zászló minősítésű strand Horvátországban. Vagy 10 kilométer hosszú partszakaszon 22 Kék zászlós strand kínálatából csemegézhetünk.

A kiváló minőségű strandokon kívül más érdekességeket is tartogat számunkra Porec.

Az épületek és a város elrendezése is a római időket idézi fel mindenki számára. A mediterrán hangulatú óvárosban barangolva mindenkit magával ragad a romantikus hangulat. A legfőbb látványosság Porec városában egyértelműen az Euphrasius bazilika. A bizánci festményekkel díszített épület ma már a világörökség része.

 Továbbhaladva az egykori római fórumon, a Marafortéren még ma is megcsodálhatóak az egykori Neptun és Mars templom romjait. Ha a városban sétálunk, szinte esélyünk sincs a városon áthaladó Decumanus utcát elkerülni, ami egykoron római főutca volt. Csodálatos épületeket, souvenires üzleteket, éttermeket, kávézókat találhatunk errefele. Ha ajándékot szeretnénk vásárolni, a városban rengeteg helyen van rá lehetőségünk. A tipikus ajándékokon kívül érdemes helyi, mediterrán különlegességeket venni, olívabogyót, olíva olajt, mézet, levendulás termékeket.

Akik esténként egy kis pezsgésre vágynának, ők sem fognak csalódni. Porecben a szórakozásra, bulizásra is van lehetőségünk, szórakozóhelyek, klubbok és bárok sokasága várja esténként a nyaralókat. Gasztronómia terén itt sincs nagy különbség a többi Adriai-tenger menti településhez képest. Mediterrán és a közép-európai konyhával találkozhatunk itt. Aki szereti, mindenképp kóstoljon meg hal ételt, vagy tengeri herkentyűt, hiszen hol készíthetnék jobban, mint a tenger partján.

 Akik pedig esetleg egy kis kalandra vágynának, kipróbálhatják a csúcs szuper Aquacolorsaquaparkot. A modern, jól felszerelt vízi park 13 vízi csúszdával, medencékkel és egyéb attrakciókkal várja vendégeit. A hely gyerekbarát, az 1 m-nél alacsonyabb gyermekek ingyen látogathatják a parkot, a 15 év alattiaknak pedig kedvezményes jegyet biztosítanak, ezen kívül pedig családi jegy is igényelhető.

Szállás terén rengeteg fantasztikus hely közül válogathatunk. Az Alice apartmanok Porectől 3 kilométerre egy csendes területen fekszenek. 2010-ben lettek felújítva, vagyis szinte teljesen új felszereléssel várnak. A helyi kavicsos tengerpart rövid sétával könnyen elérhető. Mivel több nagyobb apartman található a házban, így gyerekeseknek ideális választás lehet.

A Materada kemping is megfelelő választás lehet, mobilházai közvetlenül a tengerparton helyezkednek el. Sokuk tengeri panorámával is rendelkezik. A 4 csillagos kempingben 2 medence és több étterem, bolt található. Ha úszni szeretnénk a tengerben, akár a teraszunkról is kiugorhatunk, annyira közel van a tenger, ennél jobb ajánlat pedig szinte nem is létezik. 

A Laguna Molindrio 4 csillagos hotel a tengerparton fekszik. A szálloda 2 nagy édesvizű medencével, wellnessközponttal és különböző sportlétesítményekkel várja vendégeit. Ez egy ideális választás, ha csak simán élvezni szeretnénk a nyaralásunk és elfelejteni az év nehézségeit. 

A Vila Marinela Porec üdülőövezetében fekszik. Különlegessége, hogy saját medencéje és grillezője is van, így itt minden tényleg a nyaralásról szól. A helyi kavicsos strand 600 méterre van az apartmanháztól.

Ha megmártóznánk kicsit a történelemben, akkor nem hagyhatjuk ki a Giostra fesztivált, ami mintegy háromszáz éves hagyománnyal rendelkező viadal. Hosszú évszázadokon keresztül, a helyi nemesek és vállalkozó kedvű polgárok, minden évben összegyűltek egy kardversenyre. Ez a kardviadal tulajdonképpen egy zenés, eszegetős kulturális rendezvény volt. Amíg nappal a férfiak egymással küzdöttek, szépen elkészült az ebéd, melyhez sok vörösbor járt. Felejthetetlen élmény mindenki számára.

Porec mindenki számára kínál nagyszerű szórakozási lehetőséget, ezért tökéletes választás.