Oldal kiválasztása

Eldöntötte, hogy Horvátországba szeretne nyaralni, de nincs meg a pontos úti cél? Vagy esetleg már konkrétan kiválasztotta, hogy Loparba töltene el pár feledhetetlen napot? Segítünk Önnek a legjobb szállást kiválasztani!

Miért is Lopar?

Lopar a Rab sziget északi részén található. A második legnagyobb település a szigeten. Hatalmas múltra tekint vissza, melynek emlékeit ma is őrzi. Kr. e. 400 körül az első odaérkező görög telepesek kezdték építeni az első kőépítményeket, melynek nyomai ma is fellelhetőek. Tehát, ha túrázni kívánunk egyet, tökéletes célpont ezeket az épületmaradványokat felkutatni, mivel különös ősi atmoszférájával ámulatba ejti az odautazókat.

Azonban ha tengerparti nyaralást szervezünk, akkor nagy valószínűséggel nem csak a túrázás a fő szempont, ami miatt oda szeretnénk menni. Természetesen legtöbbünk a tengerben lévő lubickolás miatt kíván ide jönni pihenni. Nos, nagyszerű hírünk van!

Az országban Loparnak van a legnagyobb szabad strandja a Rajska plaža, magyarul a Paradicsom part.

Ez egy 1,5 km hosszú strandrész, ami mindig várja a legkisebbeket és legnagyobbakat egy jó pancsolásra. Ha az egységes barnulás a fő motivációnk, akkor pedig a Sahara strandot ajánljuk. Azonban, ha túl zsúfoltnak érezzük a tömeget, pár kilóméterrel arrébb találhatóak kevésbé tömeggel teli strandrészek is, ugyanis Lopar fennhatóságához 22 strand tartozik, így mindenki megtalálhatja kénye-kedve szerint, az aktuális hangulatához illő barnuló- és ficánkolóhelyet. Így lehetőségünk van gyerek- és család barátabb helyekhez is, ahol nem kell aggódnunk attól, hogy esetleg galibába keverednénk egy félrecélzott labda, vagy frizbi miatt. 

Azonban mivel a település csupán 13 km-re található a fővárostól, akár, ha túl melegnek éreznénk napközben a tengerpartot, bátran átmehetünk megnézni a gyönyörű épületeket és élvezhetjük a vidám hangulatot, ami körülveszi az embereket. Meglepő érdekesség, hogy amikor Horvátország még római fennhatóság alatt állt, Rab városa volt az, amelyet először ajándékoztak meg a Felix előnévvel, ami azt jelenti magyarul, hogy boldogság. Ez pontosan leírja a környezet hangulatát. Ezért kifejezetten kedvelt turisztikai célpont. Sétánk közben megnézhetjük a sziget és a főváros jelképét a négy harangtornyot, amely közül a legelső 1000 évvel ezelőtt még a 11. században épült. A 4 harangtorony közül kettőbe fel lehet menni és meg lehet tekinteni a lélegzetelállító panorámát, ami így elénk tárul. Azonban a Gornja utca végén található Szent Kristóf kápolnában lépcsők vezetnek fel egy kilátóteraszra, ahonnan látható a négy harangtorony, illetve az egész óváros látképe, a tengerrel a háttérben, egyszerűen felejthetetlen látványt nyújtva. Illetve itt megtalálható Szent Marinus szobra, aki egy kőfaragó volt és a monda szerint Dalmáciában, a mostani Rab szigetén született és onnan utazott el Olaszországba, ahol megalapított egy kolostort, ami megalapozta a mai San Marino köztársaságot. Este pedig benépesednek az utcák és kellemes dallamok szállnak a levegőben.

Lopar hajóval és komppal megközelíthető, de egy viszonylag elszigetelt községről beszélünk. Azonban az ott lakók barátságosak a turistákkal. A kikötők gyönyörű látványt nyújtanak a nap bármely szakában legkülönösebbképpen a keleti parton a napfelkelte, a nyugati parton pedig a naplemente nyújt lélegzetelállító látványt. Azonban a tengerparton kívül, ha túrázni kívánunk, hűsölhetünk a gyönyörű fenyőerdők árnyékában, illetve pihetető sétát tehetünk még a nyárfa-, cseresznye-, mandula- és fügefa ligetek között. Kiváló látnivalók még a Keresztelő Szent János templom, ahol a misék mellett koncertek is szoktak lenni, illetve a Boldogságos Szűz Mária templom, ami a kikötő feletti fenyőerdőben egy domb tetején található. A helyiek szeptember 8-án minden évben a templom környékén rendezik meg a sziget legnagyobb ünnepségét, Mária születésnapja alkalmából. 

Ezen kívül ha Loparon megnéztük, amit meg szerettünk volna, a környező szigetek teljesen lakatlanok, azonban turisták is látogathatják őket. Ha valaki egy kicsit jobb úszó, akár át is tud úszni és felfedezni az egész területet. Viszont kicsit gyermekbarátabban, akár kajakkal, kenuval, csónakkal vagy akár vízi biciklivel is meg tudjuk közelíteni.

Ha egy jó hajótúrára vágyunk, akkor pedig látogassuk meg Goli szigetét, amely régebben egy börtönsziget volt. Régebben a horvát Alkatraznak hívták, mivel a legveszélyesebb bűnözőket hozták csak ide. Érdekesség még, hogy a szigetnek volt egy jelmondata, ami így hangzik „Mi gradimo otok – otok gradi nas”, ami magyarul annyit tesz, „Mi építjük a szigetet – a sziget épít minket”. Kicsit hátborzongató, de valahol borzasztó érdekes. Azonban ma már nem kell félnünk, hogy bűnözőkkel találkoznánk ott, mivel a II. Világháborúban felszámolták ezt a börtönt, így az épületek maradványait tudjuk megtekinteni és egy kicsit átérezni, hogy milyen is lehetett az élet itt valójában. Így ma már ez csak egy turisztikai célpont.