Oldal kiválasztása

Lopar városában nagyon sok strand, sportolási lehetőség, a gyönyörű óváros, változatos természeti látnivalók és izgalmas programok várják a turistákat. Itt minden korosztály megtalálja a neki legmegfelelőbb lehetőséget szórakozáshoz vagy egyszerűen csak a kikapcsolódáshoz. Ez a város igazi jolly joker, a legjobb választás gyerekes családok, baráti társaságok, párok vagy egyedül utazóknak is.

Lopar egy félszigeten helyezkedik el, a Rab sziget egyik legszebb települése. Már a kőkorban is létezett, Zidine volt a neve, ami a görögöktől származik. A görögök a IV. században építkeztek itt, aminek a maradványai még a mai napig látható. A vízparton is találhatunk történelmi emlékeket, ugyanis sokszor fordul elő, hogy a víz a partra mos egy régi pénzérmét, edényt vagy terrakotta darabot. A város legendája szerint a IV. században itt született Szent Marin kőműves, aki a San Marino Köztársaság alapítója volt. Ez a legrégebbi köztársaság a világon. Ennek a történetnek hála van annyi San Marino nevű hely Lopar városában.

Lopar terüléten 22 homokos strand található, amiket puha, meleg homok,  és sekély  tengervíz jellemez. Ezek a strandok a legjobbak kisgyermekes családok, úszni nem tudók és idősek számára is. A finom homok miatt lehetőség van homokvárakat építeni még pelenkás gyerekkel is. A strandok jól felszereltek és gyönyörű mediterrán növényzettel rvannak körbevéve – bazsalikom, komarács, zsálya. Leghíresebb strandja a Rajska plaza vagyis a Paradicsom strand, ami egy 1,5 km-es öbölben fekszik. Lopar kifejezetten híres a nudizmus rajongói között  is, ugyanis itt volt először ilyen strand az egész Adriai-tengeren. 

A strandon vagy a közelében kipróbálható a tenisz, a minigolf, ahomok röplabda, a bicikli, a jet-ski, az ejtőernyő, a kajak, a kenu, a vízibanán, a flyboard vagy a búvárkodás. Akik igazán bátrak és búvárkodni szeretnének, azok felkereshetik a Moby Dick búvárklubot, ahol sok hasznos információt, felszerelést, palackot kaphatnak vagy akár részt vehetnek csoportos merüléseken is. Aki még egyáltalán nem búvárkodott, annak sem kell elkeserednie, ugyanis be lehet iratkozni tanfolyamra és búvár engedélyt szerezni. Lehetőségünk van elmenni csúszdaparkba is, ami a strand déli végén helyezkedik el. Lehet quadot bérelni, amik áltában két személyesek és nagyon nagy csomagtérrel rendelkeznek, így kényelmesen tudunk pakolni is. A homokos partvonalat egy kikötő zárja le, ahol egy nagy szállodakomplexumot találunk.

lopar strand

Egyéb látnivalók a környéken 

Medova Búza barlang

A barlang különlegessége, hogy bejárata a vízfelszín alatt van és fókák is élnek itt. Ezek a fajok fokozottan védettek, hiszen a kihalás fenyegeti őket. A barlangnak 3 nagyterme és kisebb kamrái is vannak. A bejáratához búvárfelszerelés nélkül is be lehet jutni, vagy a kalandvágyóbbak akár szikláról is beugorhatnak a barlangba 4 méter magasról. A harmadik terembe át lehet úszni, de itt már lámpára van szükség, ugyanis nincs fény, mint az előző kettő helyiségben. A negyedik terembe már csak búvár felszerelésben lehet beúszni, ugyanis ez teljesen a víz alatt van. A kíváncsi turisták szervezett csoportokban látogathatnak el ide, ami az egyik leglátványosabb program lesz a nyaralás során.

Goli sziget

Nyaralásunk alatt érdemes elmenni egy hajós kirándulásra, ami elvisz minket a szemközti Goli szigetre. A sziget régen börtönsziget volt, idehozták a veszélyes bűnözőket. Az egykori épületek romjai még a mai napig állnak és látogathatóak. Történelem rajongóknak kötelező!

Rab városa

Megéri elmenni Rab városát is megnézni, időutazásban lesz részünk vele. Várfal veszi körbe, magát az óvárost pedig szűk, keskeny, kis utcák jellemzik. Mesébe illő mediterrán városka, amit máskor csak képeslapokon láthatóak.

barlang

Szálláshelyek

A hely népszerűsége miatt rengeteg apartman üzemel a városban és a környékén is, amik rendkívül igényesek és jól felszereltek. Magyar vagy angolul tudó tulajdonostól is lehet bérelni. Egy 4 fős családnak, 2 felnőtt, 2 gyermek esetében a legolcsóbb szálláshely 10-20 ezer Ft/éj között van, de a legdrágább is 30 ezer Ft/éj körül mozognak. 

A korábban említett szállodakomplexum is igénybe vehető. Ez 5 különböző  szállodát foglal magába, amiknek nagyon hasonló szolgáltatásaik vannak. Finom és bőséges ellátást ad mindegyik, így gyerekekkel érkezőknek is tökéletes választás lehet. Egyből a homokos strand partján helyezkednek el, ami nem csak a panoráma szempontjából hasznos. 

Közkedvelt szálláshely még a San Marino kemping, ami egy 4 csillagos szálloda. Van olyan része, ahova tényleg lakókocsival vagy sátorral lehet kempingezni, de van egy új része, ahol modern mobilházakat bérelhetünk. Ez is egyből a tengerparton van, így nem kell utaznunk a strandolásért. Wellness részleggel is rendelkezik, arra az esetre, ha rossz idő lenne a nyaralás alatt.

lopar szállás