Oldal kiválasztása

Tudod, hogy Horvátországba szeretnél menni nyaralni, viszont még nem tudod, hogy pontosan hova? Segítünk! A legjobb szállásokért válassz minket! Összegyűjtöttünk neked pár érdekességet Isztriáról, amit mindenképpen látnod kell!

Az Isztriai-félsziget Horvátország északi részen található, ahol a háromszög alakú sziget mélyen benyúlik az Adriai tengerbe. Talán ez az ország legfejlettebb része turisztikai szempontból. Éppen ezért nem ismeretlen a magyar turisták számára. Rengeteg család látogatja meg éves szinten, sokan pedig vissza-vissza térnek ide.

De mi is a varázsa ennek a kis szigetnek?

Legfőképp, ha Horvátországba megyünk nyaralni az a tengerpart miatt van. Az Isztriára látogatók körében sincs ez másképpen, azonban itt nem feltétlenül a puha homokos tengerpart ötlik velünk szembe, hanem a gyönyörű kisebb sziklás, lebetonozott strandok. Vidám hangulatukat nehéz überelni és még főszezonban sem kell attól tartanunk, hogy nem találunk majd magunknak helyet.

Azonban milyen látványosságok vannak még Isztrián, ahova mindenképpen érdemes ellátogatnunk?

Isztria keleti partjának legnagyobb városa Pula, ami római kori amfiteátrumról ismert.

Ez a hatodik legnagyobb aréna a világon. Megépítését még Augustus császár uralkodása alatt, a Kr. e-i első század végén kezdték el építeni, azonban Claudius császár folytatta és végül Vespasianus császár fejezte be, ma látható nagyságában, Kr. u. 70 körül. Természetesen történetében jelen van némi romantika, miszerint, alapvetően rejtély övezi, hogy egy 5000 fős római városba miért kellett egy 22.000 fő befogadó képes amfiteátrum.

A legendák szerint Vespasianus pulai szeretője beszélte rá a császárt, hogy ekkorára építse. Egészen 404-ig gladiátorok küzdöttek egymással az arénában, azonban ekkor betiltották az effajta harcokat. A római birodalom bukása után az építmény kihasználatlansága miatt pusztulni kezdett és a környéken lakók elkezdték bontani az alapanyagait és abból építkeztek, azonban a 18. században betiltotta az aquileiai patriarchátus a kövek elhordását, félvén attól, hogy a létesítmény teljesen eltűnik. Napjainkra szerencsére újra virágzik, azonban gladiátor küzdelmek helyett ma már másféle szórakoztatás központjává formálódott, méghozzá rendkívüli koncerteket, előadásokat adnak itt.

Pulától kicsit délebbre találhatjuk a csodálatos Kamenjak-félszigetet.

Akik természetkedvelők egy igazi kincsesbánya ez a sziget. Csodálatos faunája, szinte érintetlen. Az ideutazók gyönyörködhetnek 600 növényfajban, amiből legalább 30, orchidea és a nagyjából 150 madárfajban. Igazi feltöltődés itt barangolni a szebbnél szebb virágok, és különleges állatok között. Sőt, a szigeten található egy Szafari park is, a Kolombarica strandnál. Itt nádból, kőből, fából és kötélből van minden.

Igazi ősi, nomád túra. Ez egyébként egy bár is, tehát akár ehetünk és ihatunk is itt a szép környezetben, de ezen kívül játszhatunk, hintázhatunk, csúszdázhatunk és megmászhatjuk a kőkorszaki kilátót is.

Rovinj-t Isztria szívének szokták említeni.

A csodálatos kisváros elképesztő látványt nyújt az odaérkezőknek. Épületei egységes pasztell színeivel csodálatos harmóniát sugároz. Ha itt járunk, mindenképpen tekintsük meg a Gradski téren található közel 200 éves óratornyot, a több, mint fél évszázada épült díszkútját, illetve a 400 éves Califfi-palotát, amelyben ma a városi múzeum működik. Azonban ha szeretjük a monumentális építményeket, csodás templomok is várnak minket. Rovinj utcáit átjárja a csodálatos olasz hangulat.

Azonban a tengerparton kívül, ha csodálatos kilátásra vágyunk, másszuk meg az Uckát.

Megéri a fáradságot felfelé, hiszen amit ott láthat az ember, az elképesztő. A maga 1396 m-ével az Ucka a legmagasabb pontja Isztiának. Ugyan ez nem túl óriási méret, azonban, ha felmászunk a csúcsára csodálatos látvány fogad minket. Az Uckát más néven Isztria és Kvarner büszke őrzőjének is szokták nevezni.

A legnépszerűbb kirándulóhelye a Poklon-hágó. Autóval is el lehet jutni Poklonig, ami azért különleges hely, mivel innen lehet először látni a tengert. A legenda szerint, amikor az Isztriából induló zarándokok először látták meg innen a kilátást, meghajoltak a Trsati Szűzanya előtt, kimutatván tiszteletüket a szépsége iránt. Ennek okán nevezték el Poklonnak ezt a helyet, melynek jelentése, Meghajlás. Ha elértünk Vojakra nézzünk csak körbe. Ez a legmagasabb pontja a hegységnek, így nincs ami a kilátás útjába állna. Tiszta időben ellátni egészen akár az Alpokig és Olaszországig. A hegycsúcson található egy kerek kőtorony, amelynek felső teraszán van egy kilátóhely, ahonnan kényelmesen élvezhetjük a csodálatos panorámát.

Utazz velünk Isztriába, a legjobb szálláshelyekért!