Oldal kiválasztása

Minden évben sok fejtörést okoz a családoknak, pároknak, de az egyedülálló embereknek is, hogy menjenek e nyaralni, ha igen akkor hova. Mi elszántak vagyunk abban, hogy segítsünk ebben a döntésben, vagyis VAN EGY AJÁNLATUNK!

Sajnos vitán felülálló tény, hogy Magyarországon nincs tenger, így a „ha a hegy nem megy Mohamedhez” elv alapján kell gondolkodnunk!
A legközelebbi tengerpartot Horvátországban találjuk, de sokan biztos, hogy nemcsak emiatt választják, hiszen pl. Splitbe jóval hosszabb az út, mint Fiumeba, mégis sokan esküsznek rá. Horvátország könnyen megközelíthető és egy átlag magyar keresettel kalkulálva abszolút vállalható anyagi vonzatai vannak egy üdülésnek. Itt felmerül a kérdés, hogy mihez képest, úgyhogy ezt meg is válaszolnánk.
A Balatonhoz képest!
Általánosságban elmondható a magyarokról, hogy büszkék, így a Balatonra is igaz ez, viszont figyelembe véve az árakat, és hogy nyilván nem tudja a homokos tengerpart élményét nyújtani, érdemes más opciókat is kilátásba helyezni.
Mi azt mondjuk, hogy legyen a Krk- sziget!

Milyen látnivalókat tartogat még Krk?

Összegyűjtöttük, hogy általában milyen elvárásai vannak egy nyaralónak az úti célt és a szálláshelyet tekintve:
• legyen könnyen megközelíthető
• legyenek látványosságok (rossz idő esetén különösen fontos=> kirándulás)
• legyen biztonságos az ország
• legyen homokos tengerpart, másoknak aprókavicsos az igénye
• legyen jól szervezett a tömegközlekedés
• legyen kényelmes a szállás
• tengerparthoz közel essen
• mindig jól esik, ha van magyar vonatkozása, az adott nyaralóhelynek.

A továbbiakban összegyűjtünk néhány érdekes látnivalót a Krk szigeten, és a hozzá közel eső városokban!

A Krk híd:

A híd 4 év alatt épült fel 1976-1980 között. Eredetileg Tito diktátorról kapta a nevét. Monumentális kivitelezése miatt az egyik legérdekesebb látnivaló. A híd legmagasabb pontján eléri a 390 métert. A híd egyik lába Kraljevicánál, másik lába egy eredetileg temetőként funkcionált szigeten van.

Krk város: Krk, a sziget névadó települése. A városról először Homérosz tett említést koureto című versében. Tengerpartjának hossza majdnem 200 km. 68 településével elmondható, hogy Horvátország legnépesebb szigete. Lakossága, 20 165 fő. Legmagasabb pontja 569 m magas (Obsova). A szárazföldtől a Vinodoli -csatorna és a Velebiti -csatorna választja el. A sziget közel esik Fiume városához, és a legközelebbi sziget Magyarországhoz.

Vrbnik városa: Krk keleti oldalán találjuk. Egy nagy méretű sziklatömb tetejére épült, a festői szépségű Vrbnik városka. Vrbnik megjelenése nagyon érdekes, különleges, ugyanis nem a megszokott horvát, dalmát kisvárosokra hasonlít, inkább olyan, mint egy toszkán, olasz falu. Ha Vrbnik felé tartunk autóval, még mielőtt beérnénk a városba, a legutolsó kanyarból lehet a legjobb fotókat csinálni.

Krk sziget rövid történelmi áttekintése

Krk városa csakúgy, mint a többi horvát sziget és több város, valamikor a Római Birodalom fennhatósága alá tartozott. A sziget első lakói liburni törzsek voltak. Ennek a szigetnek az öblében zajlódott Ceasar és Pompeius tengeri csatája. Horvát uralom alatt csak a 6. és a 15. században egy kis ideig volt. A horvát uralmat velencei, francia, bizánci, osztrák, majd az első és második világháború alatt olasz és német fennhatóság követte. A középkor ideje alatt a horvát írásbeliség fellegvára volt, mára pedig az egyik legszívesebben látogatott turisztikai attrakcióként tartjuk számon. Továbbá ezen a szigeten leltek rá a horvát nyelv legrégebbi kézzel fogható írásos emlékére, a Baskai kőtáblára. 

Fiume

Fiume Horvátország 3. legnagyobb városa Zágráb és Split után. Bár kevesen tudják, de egy rövid ideig Magyarország részét képezte és még szabadállammá alakulásakor is hivatalos nyelvként volt meghatározva a magyar. Büszkeséggel töltheti el szívünket, hogy a város jelenleg is szemet gyönyörködtető patinás épületekből álló arculata az Osztrák-Magyar Monarchia idején alakult ki. A város fő iparága a hajógyártás. 2020-ban Fiume Európa kulturális fővárosa. A város az Isztriai-félszigettől keletre, közvetlenül az Adriai-tenger partján fekszik. Az öböl átlagos mélysége kb. 60 méter. Az olasz Fiume és a horvát Rijeka szó egyaránt folyót jelent, mivel itt torkollik a tengerbe a Recsina folyó, amelyet lakói olaszul Fiumara néven (időnként megáradó hegyi patak) is neveztek. Tehát a város horvát neve is a folyóvízhez kapcsolódik.

 

Fiume korzója, a város főutcája. Horvátul is ugyanígy írják: Rijeka korzo, ez Rijeka főutcája, és egyben a rijekaiak közkedvelt találkahelye. Sok helybeli kezdi itt napját egy forró kávéval, mások délután térnek be egy-egy italra. A Korzó kávézóiban mindig pezseg az élet, attól is függetlenül, hogy éppen tikkasztó hőség, farkasordító hideg, vagy esős idő van odakint.

A Hullámtörő és a Kikötő (Fiume)
Talán a legfontosabb magyar látványosság, maga a kikötő, azok részletei, illetve a Hullámtörő.

A Hullámtörő horvátul: molo longo, majd 2 kilométer hosszan védi a kikötőt. Mária Terézia utasítása szerint, Hajnal Antal tervezte, aki a Magyar Királyi Hivatal főmérnöke volt.

SZÁLLÁS, MAGYAR TULAJDONOSOKTÓL!


Az „idegenben” történő nyaralások egyik nagy hátránya mindig az, hogy kell egy közös nyelv! Ez mindenhol fontos, de a szállásnál különösen! Ezért óriási segítség, ha anyanyelvünkön intézhetjük a szállást. Gondoljuk csak végig, hogy eleve sokkal inkább érezhetjük magunkat otthon egy olyan házban, vagy lakásban, aminek magyar a tulajdonosa! Általában elmondható, hogy a magyarok mindig segítik egymást szerte a világban. Nemcsak a szállással kapcsolatos ügyeket intézhetjük gördülékenyebben, hanem szállásadónk biztos utat fog nekünk mutatni olyan kérdésekben is esetleg, hogy mit érdemes megnézni és oda hogyan tudunk eljutni. Ha egy idegen nyelveket nem beszélő ember foglalja el a szállást és nem működik a vízforraló, akkor nem kell elmutogatni, hogy pontosan miről van szó.


Az interneten keresgélve az alábbi ajánlatokat találjuk, ha Krk szigeten szeretnénk eltölteni a nyaralásunkat. A következőkben felvázoljuk nektek, hogy milyen ajánlatokat találtunk. Egy kis méretű apartman főszezonban körülbelül húszezer forintba kerül. A strand 200 m-re van, és 500 m-en belül mindent megtalálunk, ami szükséges, gondolok itt étteremre, gyógyszertárra, élelmiszerboltra, pékségre, kávézóra, játszótérre. Az apartman két főt képes fogadni, valamint egy 5 évnél fiatalabb gyermeket.

A következő ajánlat, Mali Losinj újvárosi részén, Zagazinjine régióban található. Ez már egy fokkal nagyobb igényeket elégíthet ki. 2+2 főt képes vendégül látni, és rendelkezésünkre áll egy klimatizált hálószoba is. Főszezonban körülbelül nyolcvan eurónyi összeg, elő és utószezonban ugyanez a szállás átlagban hetven euróért bérelhető.

A következő ajánlat még magasabbra teszi a lécet. Ennek alapterülete 56 m2 és kimondottan szemet gyönyörködtető már maga az épület is, viszont itt már 90 euroval kell számolnunk éjszakánként, ha főszezonban szeretnénk menni. Elő-és utószezonban 82 euróért vehetjük ki naponta az apartmant.