Oldal kiválasztása

Talán Horvátország a magyaroknak mindig az első és talán a legjobb gondolata, ha tengerparti nyaralásról van szó. Magyarországhoz nagyon közel van, így praktikus mindenki számára.

Horvátországnak változatos természeti szépségei miatt könnyű beleszeretni. Csodás nemzeti parkok, vízesések, hegyek, túralehetőségek, szigetek és strandok várják a turistákat. Gyönyörű mediterrán városai a nyugati országokét is felülmúlja, ugyanis itt ügyelnek a városok tisztán tartására is. A horvát emberek nagyon vendégszeretőek, nyugodtak és élvezik az életet.

Fiume, vagy Rijeka a legjobb választás annak, aki szereti Magyarországot, de ugyanakkor néha el szeretne szakadni tőle és újdonságokat kipróbálni. Mondhatjuk, hogy Fiume tiszteletbeli magyar kikötőváros.

Az Osztrák-Magyar Monarchiában Fiume volt a legnagyobb magyar kikötő. Óvárosában még mindig találhatunk nagyon sok szecessziós vagy neo-gótikus épületet és magyar műemlékeket. Sok épület úgy néz ki, mintha Budapesten járnánk. 

A magyaroknak a mai napig fájó pont Fiume, ezért minden magát magyarnak érző embernek egyszer el kell látogatnia ide. Itt született Kádár János, Csíkszentmihályi Mihály és Feszty Árpád festőnk is itt élte le utolsó éveit.

Horvátország legnagyobb városai közé tartozik Rijeka városa. Itt mindenki talál neki megfelelő programot, kikapcsolódást. Nagyon sok lehetőség közül választhatunk.
A legfontosabb látnivaló a kikötő és a Hullámtörő. Ez Mária Terézia utasítására épült, hogy Magyarország fő tengeri kikötője lehessen. Érdemes megnézni itt a századfordulós magyarok alkotásait. Ezután elsétálhatunk a Korzó felé, ez Rijeka főutcája, ahol nagyon sok kávézó, étterem és cukrászda várja a látogatókat. Nem szabad kihagyni az Óratorony és a Szent Vitus Székesegyház gyönyörű épületeit sem. Mindkettőre jellemző a magyar és osztrák jellemzők.
Az óváros „új” részén feltétlenül meg kell látogatnunk a halpiacot, hogy megkóstolhassuk a helyi finomságokat. Utunk része kell, hogy legyen a rijekai színház gyönyörű épülete, a Batthyány Villa és a Trsat vár.

Ahogy már említettük, itt mindenki talál neki megfelelő időtöltést, ugyanis Rijeka éjszakai élete is nagyon jelentős.
Aki szereti a nagyvárosi pezsgést, ugyanakkor szeret kikapcsolódni egy közeli strandon, amiből nagyon nagy a választék, annak Fiume városa a legtökéletesebb nyaralóhely.
Strandjai Magyarországhoz nagyon közel vannak, így autóval könnyen megközelíthetők és a nyári melegben utaznunk sem kell annyit. Busszal is elérhetők a strandok, amelyek Rijeka belvárosából indulnak. Sokuk gyalogosan is csak pár percet vesznek igénybe. Említésre méltó kavicsos vagy homokos strandok a Ploce, Pecine, Preluk és a Kostanj-öböl partja. A strandokon megtalálunk éttermeket, sportolási lehetőségeket, ingyen parkolót, játszótereket. Van olyan part, ami kifejezetten háziállatokkal fürdőzőknek lett kialakítva, de akad olyan is ahol a gyerekes családokat részesítik előnyben. Aki nem szeret sós vízben fürdeni annak Kantrida uszoda lesz a megfelelőbb választás, ami Horvátország legnagyobb uszodakomplexuma.


Megnéztünk és összehasonlítottunk szálláshelyeket Fiume városában illetve a külterén, hogy megmutassuk, hogy Fiume mindenki igényét kielégíti.
Rijeka 10 km-es körzetében minden apartman pénztárca barát és roppant jól felszerelt. Az árak 2 felnőtt és 2 gyermekre 20-30 ezer Ft/éj között mozognak. Ha szeretnénk az apartmanunk kényelmében is fürdőzni, választhatunk medencés vagy jacuzzis szálláshelyet is. Általában megengedett a háziállat bevitele és van lehetőség ingyenesen parkolni. Minden apartmannak van nagy terasza vagy kert része, ahova kimehetünk és élvezhetjük a tenger morajlását, vagy akár grillezhetünk és társasági életet is élhetünk.


Fiume városán belül is nagyon sok választási lehetőségünk van. Itt jellemzőbbek a hotelek, de nagyon sok apartmant is találhatunk. Gyönyörű, tengerre néző szobát, vagy apartmant kivehetünk, de vannak, amik Rijeka mediterrán hangulatú óvárosára tekintenek. Választhatunk teljes vagy félpanziós ellátás közül, de megtehetjük, hogy ellátás nélkül kérjük szálláshelyünket. Lehetőségünk van ugyanis, besétálni Fiume belvárosába és különböző éttermekben, pizzériákban kóstolhatjuk meg a specialitásokat.


Személyes tapasztalataink szerint, Fiume városában a strandolni vágyók, a városnézők, a természet vagy a gasztronómia szerelmesei, a kirándulni akarók, a sportrajongók, a nagyvárosi élet kedvelői, a csendes helyeket szeretők, vagy aki csak kikapcsolódni szeretne, egyszóval mindenki megtalálja a neki való programokat és helyeket. Nem beszélve a fiatalokról, akiket számos tengerparti szórakozóhely vár, ugyanakkor az idősebbek is szeretni fogják a tenger melletti kiülős, csodálatos hangulatú vendéglátóhelyeket.


Rijeka, vagy Fiume kikötővárost mindenkinek egyszer látnia kell.