Oldal kiválasztása

    Horvátország egyre kedveltebb úti cél, mégpedig elsősorban csodás tengerpartja és szigetei miatt. Néha viszont nem árt egy-egy pillantást vetni az ország belsejébe sem, mert az Adria partjaitól kőhajításnyira jó néhány lélegzetelállítóan szép tavat és természeti csodát fedezhetünk fel.

Horvátországba számtalan internetes oldalon foglalhatunk szállást vagy utazási irodákon keresztül.

Ha szigeten szeretnénk szállást foglalni, számítani kell rá, hogy drágábbak az élelmiszerek és korlátozott lehet a vízfogyasztás. Dalmáciában fontos szempont, hogy sziklás, kavicsos vagy homokos-e a strand, illetve a szállás milyen messze van a tengerparttól, van-e parkolási lehetőség vagy wifi. Amennyiben az utóbbiakat nem tüntetik fel, biztosan nincs is. Dél Dalmáciában az is fontos szempont, hogy milyen úton juthatunk el a szállásra, mivel a meredek hegyoldali utcákon egy gyengébb motorú benzines autóval nem biztos, hogy fel tudunk menni. A horvátok kedves és vendégszerető emberek, azonban csak a forgalmas helyeken beszélnek angolul, a szálláson nem feltétlenül kell ezzel számolni, inkább a német nyelvtudás a jellemző. A horvátok rendkívül vallásos emberek, így nem kell meglepődni, ha vasárnap reggel az egész vendéglátó személyzet elvonul a templomba. Esténként pedig gyakran összegyűlnek a barátok és focimezekbe öltözve, sörözgetve drukkolják végig az éppen aktuális meccset.

Az árszínvonal hasonló, mint Magyarországon, a szállások, a benzin és az élelmiszerek árát tekintve is.

Horvátország uniós tagságának köszönhetően egyre több multi telepedik meg náluk, például nagyobb városokban van Lidl, de az ismeretlenül hangzó Studenac, Tommy vagy Konzum boltokban is akadnak magyar szemnek is ismerős márkájú termékek.

Ha Horvátországba készülünk rengeteg hely között választhatunk.

Kiemelkedő híre van a Zgribnica nevű, ugyancsak romantikus légkörű strandnak Vrbnik város közelében, a sziget dél-keleti részén.

A horvát tengerpart egyik legjobb homokos strandja is Krk-szigeten van.

A keleti parton terül el a Klimno-öbölben egy 400 méter hosszú strand, gyermekes családok számára nagyon alkalmas sekély vízzel.

Baška és Punat térségében pedig kiválóak a szörfölési és vitorlázási körülmények.

A príma strandokon kívül Krk szigeten van bőven látnivaló. Baška város elbűvölően szép és tele van éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel, girbegurba, aranyos, macskaköves utcákkal. Bár Krk város is tele van hasonlóan bájos városrészekkel, de néhol elég nagyvárosi, így Baška viszi a pálmát az elbűvölő város kategóriában.

Pompás dolog, hogy más horvát szigethez képest például Krk-szigetén nagyon fejlett a kerékpárút hálózat. A sziget főútjának mentén több tucat kilométeres szakaszon áll rendelkezésre külön sáv a kerekezőknek. A szigeten töménytelen kirándulási lehetőség van kijelölt turistaösvényeken is. Krk-sziget az elhelyezkedéséből adódóan jó támaszpont is környező szigetek és a szárazföld nem távoli, érdekes részeinek felfedezéséhez. A szigetlakók a kisebb horvát szigeteken élőkhöz képest sokkal közvetlenebbek a külföldiek irányába, nyilván, mert jobban hozzá vannak szokva a turisták tömegéhez. Krk-n sok a magyar nyaraló, azaz fel sem tűnik egy idő után a magyar szó.

A horvátországi apartmanok több okból is remek megoldásnak bizonyulnak a nyaralók számára, főleg, ha többen utaznak együtt. Mivel az apartmanok remekül felszerelt létesítmények, amiben anélkül szállhat meg az ember,  hogy ismeretlenekkel kellene osztoznia az épületen, így sokkal komfortosabb lehetőséget nyújt, mint egy egyszerű szállodai szoba vagy panzió. Megmarad a szabad tér érzése, épp úgy, mint a saját otthonában, így feszengés helyett valóban a pihenésnek szentelheti az idejét. Speciális igényei vannak az étkezés terén, és nem biztos benne, hogy talál megfelelő éttermet a közelben? Akkor is jó megoldás az apartman, hiszen a konyhában azt főz, amit csak szeretne, nincs megkötve a keze egy fix étlap kínálatával.

Mikor nyaralásunkat tervezzük, rengeteg szempontot figyelembe kell venni.

Milyen járművel utazzunk, milyen programokat válasszunk, és természetesen az egyik legfontosabb kérdés, hogy hol fogunk lakni a nyaralásunk alatt. Figyelembe kell venni azt is, hogy Horvátország mely részére megyünk és milyen környezeti viszontagságokra kell számítanunk.

Az apartman kiválasztása során is rengeteg kérdés felmerülhet, hogy a város központjában szeretnénk szállást találni, vagy egy nagyobb városhoz közeli kis faluban, a vízhez közel vagy a látványosságok szomszédságában. Nyilván mindkét választásnak megvan a maga előnye és hátránya, a tengerparti résznek az egyik nagy előnye, hogy nyaralásunk folyamán csak pár pillanatba telik lemenni a parthoz. A belvárosi horvátországi apartman választása esetén pedig közel vagyunk a szórakozóhelyekhez, éttermekhez és egyéb vendéglátó ipari egységekhez.

A szállásfoglaláskor bizonyosodjunk meg róla, hogy minden igényünknek megfelelő-e, és ha igen akkor azonnal foglaljuk is le, mielőtt megteszi más. Egy biztos, Horvátország kielégíti igényeinket minden téren.