Oldal kiválasztása

  Horvátország nem véletlenül a Magyarok kedvence, hiszen elképesztő tájakkal rendelkezik ezek mellett pedig viszonylag közel is van, így elég autóba pattanni. Nem kihagyhatatlan természetesen az sem, hogy megfelelő árban juthatunk el ide nyaralni. 

Horvátország, valamivel több, mint 4 millió lakosával, számos lehetőséget kínál a pihenésre. Ha szeret a természetben barangolni, rajong az antik kultúráért, kedveli a sporttevékenységeket, vagy csak élvezni szeretné a varázslatos, kristálytiszta tengert és a festői tájakat – Horvátország ideális választás az Ön számára. Az Adriai-tenger keleti partján elhelyezkedő Horvátország számos természeti és kulturális értékkel büszkélkedhet. Területén több mint 1200 sziget vagy szigetecske, 8 nemzeti park, és 11 természetvédelmi terület található Az UNESCO 7 helyszínt nyilvánított a világörökség részévé Horvátország területén.

Egyre népszerűbb az előfoglalási szezonban foglalni, és egyre több a first minute akció.  Általában csak február végéig tart a kedvezményes időszak, érdemes tehát ha jó áron szeretnénk nyaralni, érdemes ebben az időszakban gyorsan cselekedni, ugyanis komoly kedvezményekre csaphatunk le. Akad olyan hely is, ahol minimális előleg befizetésével foglalhatunk.

Ha magának szervezi az ember a nyaralást, nem elhanyagolható szempont, hogy az év elején még bőven válogathat az olcsóbb repülőjegyek, illetve a legjobban kinéző és legjobb árú szálláshelyek között.

A kedvező árú jegyek gyorsan fogynak, és az olyan szálláshelyek is meglepően gyorsan betelnek, mint az aprócska, barátságos, jó értékelésű családi panziók, a felkapott nyaralóhelyek legszebb apartmanjai és Airbnb-bérleményei, a népszerű parasztudvarok, vagy éppen a jó ár/érték arányú medencés szállodák.

Persze ez nem azt jelenti, hogy hoppon fog maradni, aki nem ilyenkor foglalja le a szálláshelyét, mert választék mindig van. Azt viszont tapasztalatból mondom, hogy kevés dühítőbb dolog van annál, mint a hosszú halogatás miatt végül dupla áron lefoglalni a jegyeket, vagy amikor megtaláljuk a tökéletes apartmant, írunk a tulajdonosnak, hogy mikor szeretnénk érkezni, a válaszleveléből pedig kiderül, hogy legkorábban csak a rákövetkező nyáron lesz szabad a szoba. Ha pedig olyan helyre utazunk, ahol szükségét érezzük, hogy egy ott élő magyar idegenvezető gondjaira bízzuk magunkat, ha már időben lelevelezzük a dolgot, nagyobb eséllyel találunk olyan időpontot, ami neki is, és nekünk is megfelelő.

Egy utazás megszervezése nem csupán a repülőjegyek és a szállás lefoglalását jelenti.

Amint megvan az időpont, érdemes ellenőrizni, hogy megvannak-e a szükséges okmányok (személyi igazolvány, útlevél, nemzetközi jogosítvány, európai egészségbiztosítási kártya, vízum), és azt is, hogy azok érvényesek-e a vakáció teljes ideje alatt. A legjobb, ha nem csak az ott tartózkodási idő alatt érvényesek az iratok, hanem annál tovább legalább hat hónappal. Fontos, hogy gyerekeknek is kell úti okmány, nem vihetjük őket szabadon, papírok nélkül a világban. Még az Európai Unióban sem, ahol legalább személyi igazolványra van szükség az esetükben.

A szállásköltségek igények szerint területi függésben változóak, néhány dologban azonban közösek: mindenütt mindenért külön kell fizetni, azaz külön a kocsiért, lakókocsiért, sátorért, adót kell fizetni az üdülőhelyért, esetleges szolgáltatásokért. Jelentősebb helyeken ezeket egybeszámlázzák, néhol teljes és részletező számlát kapunk. Szálláshelyek tekintetében a 2*-3*-os magánszállások az olcsóbbak, de helyszíni felkutatásuk nehézkes, még itthon érdemes lefoglalni. Nyári szezonban szinte minden szálloda és magánszállás-tulajdonos heti foglalási lehetőségeket ad (szombattól-szombatig vagy vasárnaptól-vasárnapig). Természetesen ez esetben lehet több hétre is foglalni. Akad azért kevesebb napra történő foglalhatósági lehetőség is már egyre több helyen, de nem általános.

Az élelem egy kicsit drágább, mint itthon, de nem annyival, hogy érdemes lenne nagyobb mennyiséget kiszállítani. Ugyanakkor, ne felejtsük el, hogy Horvátországba se szabad a vámelőírások szerint hús- és tejtermékeket bevinni. Javasoljuk ezért, hogy 1-2 hetes tartózkodásra elegendő élelmiszert ne vigyenek magukkal, főleg ne egy egész család számára. A határon általában nem ellenőrzik ezeket a tételeket, de ha mégis megteszik, készüljön fel az utazó, hogy elvehetik tőle az ilyen típusú termékeket az érvényben lévő szabályok szerint. A sör közel azonos árban vásárolható, mint nálunk, az égetett szeszek úgyszintén, a borok valamivel drágábbak. Ha olcsón akarunk étkezni, kisebb magánfalatozókat keressünk.

Feltétlen váltsunk be kunát, azzal mindenért és mindenütt fizethetünk.

Ha ez nem sikerül Magyarországon, Horvátországban minden gond nélkül megtehető. Célszerű eurót is vinni, mert néhány helyen, például éttermekben, múzeumokban, autópályán, euróval fizetve néha jobban járunk a változó átváltási ráták következtében. Bank- és hitelkártyával történő fizetés a legtöbb helyen zökkenőmentes csakúgy, mint Magyarországon. A készpénz automaták fellelhetősége is normálisnak mondható.

Ha akciósan szeretnénk szállást foglalni legyünk éberek, és mindenképp kezdjük el időben a keresgélést, hiszen csak így van lehetőség megtalálni a tökéleteset.