Oldal kiválasztása

  Ha valaki jó helyre szeretne nyaralni, ami nem mellesleg közel is van és természetesen gyönyörű is, akkor annak mindenképpen Horvátország a tökéletes cél, hiszen ezen a helyen mindenki megtalálja a magának valót, megfelelő árakon. 

Napsütötte tengerpartok, modern városok, kávézók, látványos tájak, ez mind megtalálható Horvátországban. Családok és párok számára is kitűnő választás, ha szeretnének együtt kikapcsolódni. A Plitvicei tavak felfedezése, Split óvárosának bebarangolása, a sibeniki Szent Jakab katedrális megtekintése vagy egy hangulatos bárban ücsörgés, csak néhány példa a számos látnivaló és program közül.

Ha valaki szeret a természetben lenni és kedveli a szabadtéri programokat, akkor Horvátország remek választás.

A 8 Nemzeti Park, az érintetlen természet és a vadvilág felfedezése hatalmas élményt nyújt mindenki számára. Európa egyik legnaposabb országa. Tavasszal a napos órák száma átlagosan 12 óra/nap, míg nyáron 13 óra/nap. A legmelegebb időszak július és augusztus.

Ha ezen a nagyszerű helyen szeretnénk nyaralni, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy melyik részén szeretnénk a szállást. Az UNESCO egyik védett városa a várakban és tornyokban gazdag Dubrovnik, a kultúra városa, amelyet 1940 méter hosszú városfal vesz körül. Klasszikus zenei koncertektől a Dózse palota visszhangzik, A Dubrovniki Nyári Játékokat pedig minden évben a 37 m magas szirten található Szt. Lőrinc erőd színpadán rendeznek meg. Korčulán megismerhetjük a tradicionális kardtáncokat, amelyek közül a legismertebb moreškát egész nyáron járják. Marco Polo városa, a középkori tornyairól nevezetes Korčula nyáron farsangi mulatsággal ünnepli a félév végét. A Mljet Nemzeti Parkban a zöld sziget két sós tava nyűgözi le a látogatót. A Pelješac-félszigeten kulináris élvezetek várják, például megkóstolhatjuk a világhíres Dingač bort, valamint a friss kagylót, hiszen itt a kagyló tenyésztés hagyománya az ókorig nyúlik vissza.

Porečben, mely a „kék” turizmus központja, ámulatba ejtő az Euphrasius-bazilika III. századból származó mozaikjának tökéletessége, melyek miatt Isztria felkerült az UNESCO listájára. A Szent Eufémia templom harangtornyából kitekintve hagyja, hogy gondolatai szabadon szárnyaljanak a Rovinj körül elhelyezkedő 19 szigetecske között. Isztria a legjobb állapotban fennmaradt arénával, a gladiátorjátékok egykori színhelyével tekinthető meg Pulában. A horvát ‘”Colosseum”-ban a csillagok alatt tekinthetők meg a legújabb filmek a Pulai Filmfesztivál keretében. 

A festői Medulin városka különleges hangulatával már fél évszádada vonzza mindazokat, akik olyan helyről álmodnak, ahol feltöltődhetnek és kikapcsolódhatnak. A strandok, sétányok, a tenger és az árnyas erdők a legigényesebb elvárásoknak is megfelelnek. Az ideérkező felfedezőket lenyűgözik a Szent András vagy a Svetice régészeti lelőhelyek Ližnjan közelében. Medulin kiváló fekvéséből adódóan könnyedén szervezhető kirándulás az antik Pulába, vagy megtekinthetőek Vodnjanban az isztriai múmiák. A medulini szigetvilág 10, az öbölben szétszórtan elhelyezkedő lakatlan szigetén az érintetlen természetbe vágyók is megtalálhatják számításukat. A legkedveltebbek Ceja, Levan és Bodulaš szigetek. Medulin nagyon népszerű választás a vízi sportok szerelmesei és a sport klubok körében is, sokan érkeznek ide a téli felkészülési időszakban.

Horvátország mediterrán és kontinentális része jelentősen különbözik egymástól. Ez a különbözőség megmutatkozik a növényzetben és élővilágban, Észak és Dél-Európa kulturális hatásaiban, a gasztronómiai ínyencségekben, de még a lakosok mentalitásában is. Gyakran lehet hallani, hogy a kontinentális területeken élők megfontoltabbak, míg a déliek lazábbak és hangosabbak. Így a mindössze 55 ezer négyzetkilométer nagyságú Horvátország a legkülönbözőbb élményeket kínálja mindenkinek. Bár Horvátország kontinentális területe is számos érdekességet rejt, a part menti területek még mindig valamivel népszerűbbek a látogatók körében. Talán azért, mert Horvátország esetében az utazást leggyakrabban a nyaralással kapcsoljuk össze, így a tengerparti tájak ideális választásnak tűnnek.

Számos olyan terület kápráztatja el a turistákat, melyeket elkerült az iparosítás, ahol nagyrészt sikerült megőrizni azok természetes szépségét. A part menti területek mediterrán részre jellemző gasztronómiája is rabul ejti a látogatót, a piacok standjai pedig még mindig roskadoznak a friss gyümölcstől és zöldségtől. Számtalan kulturális emlék ragad magával, történelem előtti időktől kezdve, az ókori Róma örökségén át egészen a mai napig. És mindenekelőtt, a pihenés a kristálytiszta Adriai-tenger csodaszép strandjain felejthetetlen nyaralást ígér az egész család számára.

Akárhova megy is az ember, biztosan pozitív élményekkel tér haza. Nem egyszerű választani a rengeteg csodálatos város közül, de érdemes időben elkezdeni a nézelődést, hogy még időben lehessen jó áron foglalni szállást. Horvátország nagyon hamar kelendő, ezt ne felejtsük el. Előfoglalási szezonban elképesztő jó árakon foghatunk ki szállásokat, akár a tengerparton vagy annak közelében.